Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос към икономистите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

DEYAN IYI написа:
    ...Просто ми бяха интересни съображенията, от които се ръководят частните предприемачи при определянето на работната заплата. Не съм имал предвид хората, които работят сами за себе си! Вярно е, че неквалифицираният труд е ниско платен, но това не означава, че е редно да работиш на някого 8 часа 6 дни в седмицата за 150лв. Въпросът "какво може да прави студентът" изобщо няма отношение към заплатата му, щом може да извършва определена дейност, при положение, че на същата длъжност някой с висше образование ще взима същите пари. И обратното, познавам студенти, които работят по специалността си, докато още учат и въпреки че правят всичко както си требе, ги цакат като балъци.Друг е въпросът, когато говориш с шефа за повишение на заплата. Не е нормално да си 2-3 години на една заплата, при доказана кадърност и лоялност, и при положение, че цените са скочили с ?%, а когато "подсетиш", че заслужаваш повече, да ти покажат вратата, а на твое място да се закачи някоя друга рибка със заплатата ти от преди години...
    За всеки частен предприемач, определянето на работната заплата е строго индивидуално и се ръководи от множество фактори, като например: оборот, печалба, работно време, брой на служителите, натоварване на служителите, квалификация на служителите, вида извършвана дейност (услуга, производство, търговия...) и прочие, и прочие.... като накрая, НО не на последно място, идва и мнението на работника, който в 99% от случаите предпочита да получава повече пари на ръка и да се осигурява на минимална работна заплата Поне в нашата фирма е така с абсолютно всички служители и ако трябва да съм честен заплата под 500лв. нямаме като им заплащаме и транспортни карти, служебен GSM или част от сметката на личния, семинари, курсове и обучения, а на все още учащите се студенти поемаме и част от обучението, ако желаят подобен род обвързване с фирмата ни И като стана дума за студентите, мога да кажа, че през фирмата ни са минали 8 броя, като само двама вече не работят тук и всичките са започнали работа, още преди да завършат, а "напусналите" са тези които са осрали пейзажа, понеже са се помислили за голяма работа и са си позволили своеволия довели до глоби в размер на няколко хиляди лева - ти би ли ги задържал на работа Стараем се (аз и майка ми) да поддържаме приятелски отношения с работниците си, да служим за пример и да ги поощряваме, като в замяна получаваме подобно отношение от тях (остават след работно време, идват по-рано сутрин, защото сме им дали повече работа и съответно им плащаме повече пари, по желание идват в събота и/или неделя, за да си разтоварят седмицата, когато се очаква напрегнато начало и т.н.) и по този начин работата върви меко и гладко за всички
    DEYAN IYI написа:
    Ако твърдиш, че фирмите, които печелят на месец 5-цифрени суми, са малко... не знам откъде са всичките лъскави коли на "шефовете" и автопарковете на изплащане!?
    Тези 5-цифрени суми до голяма степен са НЕ много законни и легални, както и колите купени с тях имат много условия около себе си

Коментар

НО не на последно място, идва и мнението на работника, който в 99% от случаите предпочита да получава повече пари на ръка и да се осигурява на минимална работна заплата
      Няма човек който ако го питаш иска ли да плаща данъци или не да ти каже че иска Ама законно ли е това ? На ревящите че не можели да плащат данъци само ще кажа че приличат на циганите дето казали че ще спрат да крадат когато им дадат пари (за тях пари=соц.помощи)

Коментар

Знаете ли колеги... един приятел ми разказа една... приказка. А приказката горе долу е следната: Имало едно време един султан... и дошло до ушите на султана, че ходжите по минаретата не пеели редовно... Викнал той главния ходжа и го питал: "Верно ли е?" "Амиии... верно е..." измънкал ходжата... Султана пак:- Е а що така?!!!- Амииии... оплакват се, че малко са им парите...- По колко им плащам?- ... по 50 сребърника...- Хммм... е ако им платя по 75 ще почнат ли да пеят? - ... емииии... не много...- Мдаааа... а на тебе колко ти плащам?- Ами 100 сребърника.- А ако на тебе ти вдигна заплатата на 1000 ще пропеят ли?- ОХОООО!!! Ще пеят, че и хоро ще играят!!!!Та така... явно извода от приказката е, че и да вдигаш заплатите на работниците, те кой знае колко повече няма да работят, както и че е по-изгодно да вдигнеш на един с много, който да рита останалите, отколкото на всички по малко... За съжаление такъв е принципа на капитализма... Но както беше казал някой умен (забравих кой де), че капитализма е далеч от съвършенството, но за сега не е измислен по-добър строй...п.п.Не знам с какво впечатление оставате за мен от написаното, ама аз съм от ританите, не от ритащите...
        Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
        --- в сърцето завинаги... ---
        Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

Коментар

Аз пак да се намеся, след като разбрах DEYAN_IYI какво е имал предвид.Значи има два типа частници:1 тип - Тези, които работят с квалифицирани кадри (или просто си уважават работниците), на които хората са им ценни, които са готови да инвестират в работниците си за повишаване квалификацията им и които са готови да плащат достатъчно за да ги задържат след това на работа.2 тип - Тези, за които служителите са само средство, които наемат служители на минимална (в смисъл възможно най-малка) заплата, за работа, за която не се изисква кой знае какъв опит, стаж или квалификация (пример - раотещ на ксерокс, продавач, пълнач на бензиностанция и др. подобни) и в момента, в който съответният служител поиска повишаване на заплатата, бива уволняван (заради несправяне със служебните задължения напр.) и бива наеман следващщия безработен, при това най-често от борсата, откъде им плащат и заплатата...Аз имах късмета да попадна на първия тип, и сега съм много доволен.Колега ilkor, гледам друг за данъци не е "ревал", така че се приемам за адресат на мнението ти. Не рева че не мога да плащам данъци, напротив плащам си ги, но ме тревожи факта, че след като си платя всичко ми остават 30% от дохода т.е аз работя по 12-14 часа на ден за да храня още 3-4 готованковци и търтеи. Това имах предвид, а не че се оплаквам.

Коментар

DEYAN IYI написа:
            Вярно е, че неквалифицираният труд е ниско платен, но това не означава, че е редно да работиш на някого 8 часа 6 дни в седмицата за 150лв. Въпросът "какво може да прави студентът" изобщо няма отношение към заплатата му, щом може да извършва определена дейност, при положение, че на същата длъжност някой с висше образование ще взима същите пари. И обратното, познавам студенти, които работят по специалността си, докато още учат и въпреки че правят всичко както си требе, ги цакат като балъци.
            Значи имам приятел монтьор - има си сервиз човека. Няма да ти казвам колко му е трудно да си намери свестни работници. Под 50-100лв на ден не си тръгва работник, винаги имат много работа (в най-лошия случай това прави около 1300лв.) А не вършат кой знае каква сложна работа - предимно свалят предници, защото ремонтират рейки и т.н. Та някой поработи 1-2 седмици и почне - мръсно му било, студено, ама искал днес да си тръгне в 5 щото имал среща - айде ***** *****. Това го казвам, за да е ясно, че има тъпаци които и 10000лв. да взимат на месец пак ще ги мързи.
            Ex Fiat 126P
            Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
            Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
            Alfa Romeo 147 1.6 TS
            Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

[Имам си ЕТ. Данъкът ми годишно е 24%. Осигуровките ми са 29%. От останалите 46% сума, която изхарчвам, още 20% отиват в държавата за ДДС. От останалите 37% плащам непреки данъци - данък автомобил, данък имот, винетки, минетки, застраховки и др. Остават ми около 30% от дохода. Да поясня, че нямам наети работници, работя сам (такава ми е работата) и не ощетявам никого. Т.е. държавата мащеха ми взима 70% от доходите. (май по-добре под турско, с данък десятък (10%). Как тогава кажете да не се опитам да измамя държавата ?!? ]хихихихихихиголеми разсъждения вкарваш бе immortal !!!! държавата ти взимала 70 % от доходите хихихихихихиако не си на ясно да ти поясня!!!1. 24 % данък да, но върху чистия доход, като се приспаднат разходите 2. 29% осигуровки - да, но минават за разход, т.е. намалят горните 24 % 3. колко ДДС се плаща... ами не е 20 % от покупките, а разликата от 20-те процента на покупките и продажбите... понякога даже имаш да вземаш!!! 4. другите данъци, винетките и минетките, застраховките - също са разход и също намалят онези 24 % като абсолютна сума... тъй че повече - нема кво да добавя...или май и ти си от онези дето работят без печалба!!! ей тъй на - да се намират на работа и да не седят в къщи, щото отоплението скъпо...[/quote]
              Fiat Punto 1.1-Синята птица
              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Re: Въпрос към икономистите

trace написа:
                Доста безумно твърдение според мен. Първо, колко са тия фирми дето правят по 50000лв. на месец ? И аз като колегата по-горе имам ЕТ, работя сам, защото печалбата ми на месец се движи около 800-1200лв. Я кажи ако се наложи да взема човек на работа, колко да му плащам ? 500-600лв ? А ако плащах и наем ?Имай предвид, че тези "частници" са доста повече от тези които правят по 50000лв на месец, така че е редно на тях да се обърне по-голямо внимание.За осигуровките - дали ще давам на работника примерно 400 лв. на ръка или 300 на ръка и 100 за осигуровки - каква е разликата ? По-добре пари сега, отколкото някаква минимална пенсия на години които може и да не доживее (и което е най-вероятно) Така че, правя услуга на работника.Държавата била измамена викаш - че, тя е най-големия крадец, Иммортал хубаво го е казал. Имам приятели които работят в големи фирми (даже ще дам пример с компания която е един от най-големите дистрибутори на лекарства). Та човека там взима заплата около 700-900лв. ама може да се прибере и в 10 вечерта. Скоро пък ми се оплакаха от една фирма с която работя, че не могат да си намерят човек който да работи с АутоКад - хората дават начална заплата 600лв. Така че, за размера на заплатата има значение и какво вършиш - тоя студент дето даваш за пример какво може да прави ? Нищо. Е, колко да получава ?
                Абсолютно съм съгласен.С родителите ми имаме семен бизнес производство .Няма как при положение че покупателната способност е ниска баща ми да не се опитва да скатава от данъци по нещо .При положение че плаща наеми за помещения а осигорява на минимална работна заплата и пак не всеки път успява да даде на работниците си които са двама някакви премии като компенсация.А за това че няма специалисти и че всички студенти искат да почнат да работят на 600 лева минимум няма смисъл да говоря.Аз съм почнал на 120 лева преди 6 години което пак бяха нищо пари и не се оплаквам всеки трябва да мине през тъй наречената йерархия.Сега вече плащам на държавата по 700 лева данък.Ло6ото е че по големите заплати се въртят само в един два бранша и народа съди от там колко трябва да взема а това че в 90% от другите бизнеси маък и среден парите са малко и си седят на едно и също ниво никой не го отчита.
                Fiat Bravo 1.9 M-Jet 16v sport 2007
                Fiat Tipo 1.6ie 159A3.046 OHC

Коментар

hit-ko написа:
                  За заплащането си има прости капиталистически правила или пазар на труда! Така, както една стока струва толкова, за колкото може да се продаде - така е и със специализирания труд! Има си кадри, които са ти ценни и на които ако не плащаш подобаващо , ще ги загубиш и ще отидат там където плащат повече! Така, че кой определя заплатите и условията на труд ? - Ами, конкуренцията! И в случая не може да се плаща колкото частника е решил, а пазара.
                  пичове, това е! колкото да се сърдим на когото и да е (частници, държавници, социалисти, капиталисти, ескимоси...), истината е че пазара определя цената на всяка стока, вкл и труда. просто когато една икономика работи, фирмите се конкурират за наемането на ценните кадри и заплатите отиват нагоре и напротив, когато икономиката буксува, туда се конкурира за наемане и заплатите отиват надолу.относно данъците, истината е, че в повечето европейски държави ( бе някои като Великобритания и Ирландия) битува соц виждането, че колкото повече средства се преразпределят от държавата, толкова по-добре, да ама май не е така...
                  "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
                  (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

Коментар

Working...
                  X