Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос към икономистите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос към икономистите

Колеги, седя и си мисля и като се замислих, май повече седях , но все пак се чудех на икономическата картинка в милата ни Татковина На всички ни е мъчно, че сме и ще бъдем последна дупка на кавала в Европа по отношене на заплащането. И всички по навик обвиняваме Държавата! Не че си няма кусури...В крайна сметка стигнах до извода, че за ниските заплати са виновни частниците! Ето защо: пример- частна фирма печели 50.000лв на месец, за нея работят 10 души персонал, които взимат 250-350 лв заплата. (За град като Пловдив, София или Варна тези пари стигат евентуално на студент, който си живее вкъщи, без да поема всички разходи по домакинството или да гледа дете!) Т.е. на фирмата няма да й стане нищо, ако взимат 500-600 лв. В същото време за пред данъчните работниците се осигуряват на минимална работна заплата и 4 часов работен ден! Това е картинката в една огромна част от частния сектор! Значи, първо работниците са измамени 2 пъти: кърпят от месец за месец; води им се половин стаж за пенсия! После е измамена и Държавата.Да речем, че горният случай е за "неизрядните" капиталисти , но пък и изрядните също се придържат към възможно най-ниски заплати, без това да е от особена полза за фирмите!И така изводът е, че за ниските заплати в България на е виновна държавата, а частниците! При по-високи заплати ще има по-висока покупателна способност, по-голям оборот на средства и стоки, повече приходи от данъци, повече пари за всичко в бюджетната сфера - заплати, образование, здравеопазване, МВР, инфраструктура..........Друг е въпросът за почасовото заплащане, но ако частниците се водят от зададените от държавата стойности за "средна работна заплата", отново ще бъде прецакана работната ръка Та в крайна сметка може ли някой колега икономист да обясни как стои точно въпросът и има ли логика в цялото ми това словоизлияние Ще се радвам да вземат отношение и хората, които имат свой частен бизнес
    Прикачени файлове
    Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

аз си мисля, че не можем да обвиняваме частниците. не съм икономист и съм много бос в това, предполагам ще си проличи. но разсъждавам съвсем на ниско ниво- в "европата" съм бил за малко и съм видял, че там няма хора без собствен автомобил. бях за 1 седмица на гости в семейство на 2 безработни родители с 2 деца на 16 и 19 год. родителите са учители/педагози/ по професия. къщата им имаше басейн, разби уредби ала-бали абе не можеш да разбереш, че са "бедни". иамха 2 коли едната някакъв ван ланчия на не повече от 2-3 год., другата така и не я видях. хората получава 1000 евро помощ на майката и 800 на бащата или обратно. СОЦИАЛНА помощ. защо да не плащат 100 евро затраховка на година или 500 все тая просто. при нас какво правят- почват да увеличава тцените отсега, ще въведат още повече еко норми такси макси изисквания, някои много ама много ще спечелят/няма да сме ние/, ние ще обеднеем още повече, европата ще наложи някакви изисквания, като официално няма да има никакви ограничения за работа там, но неофициално -съвсем например може да налага огромни данъци на тамошните работодатели, ако наемат чужденци вместо "местни". тук средната заплата /в сф/ мисля е около 600 лв. може и да се бъркам, но горе долу такава представа имам. наистина има и хора, които вземат по 5000, но има и мноооооого, които вземат 250-300. та така сренаат е там някъде. еми 300 евро за кое по-напред? много пъти съм чел тук по повод някой е решил да излъже по някакъв начин държавата-дали колата е на ивалид, дали фалшива винетка, дали да мине преглед само подокументи- в отговор на това много хора почват да ругаят, че никог аняма да се оправим заради такива неща, че като си плащаме винетките ще се оправят пътищата иначе нямало откъде пари. еми аз не виждам какво се оправило след като плащаме винетки-дупките са същите, светофарите също всико си е по старому само се увеличи сумата на стария данък. е защо частниците да са виновни, като дори ида си плащат тези пари се крадат от някой? тук ще става все по-зле за съжаление, 21 век и режим на тока всичко това, което се случва е поредния повод да ни дооберат до шушка.
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Istinata e, che bogatite shte stawat po-bogati, a bednite - po-bedni.
      N.Y. State of Mind

Коментар

В крайна сметка стигнах до извода, че за ниските заплати са виновни частниците! Ето защо:
        Не е точно така. Има доста фирми които се стараят да си задържат кадрите и плащат прилични заплати. Поне в моя бранш е така - има недостиг на кадри.А по отношение на данъците аз всеки месец плащам 300+ лева. И отделно в началото на годината още една кръгла сума ... Тъй че аз всеки месец изкарвам освен моята заплата и на още един човек (средната заплата в България е там някъде).Ако не беше частния сектор държавата да е загинала вече ...

Коментар

Все още хората смятат, че щом осигуряваш на минималната заплата пестиш пари.Това за мен е отживелица.Беше някога. Има фирми които все още сключват договори на минималната заплата. Резултата- внасят осигуровки на минималния осигурителен праг (или поне са задължени да внасят), разликата е единствено във "спестяване" на ДОД. Идва края на годината и въпросните фирми виждат резултата - потресаваща цифра за корпоративен данък,които нямат в наличност понеже са заминали за изплащане на по-високите заплати.И понеже те осигуряват на минималната заплата и съответно толкова им минава и за разход. Започват едни луди опити за намаляване на данъка с игра с фактури, разходи за които се плаща процент от стойността....чудеса....И пак го плащат.Плащам над 500 лева за данъци и осигуровки всеки месец-работя за така наречените частници,била съм осигурявана и на 160 лева, обяснявали са ми как ще ме водят помощен персонал за да може да ме осигуряват на 220 лева, а не на 300 и нещо колкото беше минималния праг. Идеята ми е, че частник е много общо понятие. Колко останаха фирмите които не са частни Не можеш да сложиш всички под един знаменател.Хубавото е ,че през последните няколко години все повече фирми излизат на светло поне откъм заплати.Други все още заблуждават себе си , че пестят от което губят хората и държавата. Искаме да имаме, а не искаме да дадем.
          Punto 1.2/75

Коментар

Krass написа:
            Все още хората смятат, че щом осигуряваш на минималната заплата пестиш пари.Това за мен е отживелица.Беше някога. Има фирми които все още сключват договори на минималната заплата. Резултата- внасят осигуровки на минималния осигурителен праг (или поне са задължени да внасят), разликата е единствено във "спестяване" на ДОД. Идва края на годината и въпросните фирми виждат резултата - потресаваща цифра за корпоративен данък,които нямат в наличност понеже са заминали за изплащане на по-високите заплати.И понеже те осигуряват на минималната заплата и съответно толкова им минава и за разход. Започват едни луди опити за намаляване на данъка с игра с фактури, разходи за които се плаща процент от стойността....чудеса....И пак го плащат.Плащам над 500 лева за данъци и осигуровки всеки месец-работя за така наречените частници,била съм осигурявана и на 160 лева, обяснявали са ми как ще ме водят помощен персонал за да може да ме осигуряват на 220 лева, а не на 300 и нещо колкото беше минималния праг. Идеята ми е, че частник е много общо понятие. Колко останаха фирмите които не са частни Не можеш да сложиш всички под един знаменател.Хубавото е ,че през последните няколко години все повече фирми излизат на светло поне откъм заплати.Други все още заблуждават себе си , че пестят от което губят хората и държавата. Искаме да имаме, а не искаме да дадем.
            Или както беше казал ЧИЧКОТО......:
            SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Значи в нашата държава има закони, които са направо недопустими в цивилизования свят.Никой не може да те задължава да задлъжняваш към здравната каса - както се получава с нашия закон. На запад може да си почнеш да се осигуряваш от този месец и ако се разболееш през следващия те лекуват, а у нас докато не си внесеш всичките стотици левове дълг за месеците и годините от здравната реформа до днешна дата - забрави да те приемат за лечение.Не може парите от социални осигоровки (тоест тези дето ще се спестяват за пенсийки) да се рязпределят в бюджета още през следващата година. Друга тема е дали трябва и те да се плащат задължително на държавата или може да се внасят в застрахователна или банкова институция.Не може да те рекетират най-легално с "такса мощност" - вместо да си калкулират по-високи цени според загубата на енергия. Ами то по тази логика и тея дето ползват тротоарите трабва да плащат част от данъка на хората с МПС - или аналогията не е добра? Ако вие във ваша вила имате кладенец и нямате регулация с питейна вода да не би да плащате загубите на вода за това, че тръбите зе тези които имат ВиК минават до вашите насъжения ? Тея работи се наричат външни загуби и външни печалби. То по тази логика и Кремиковци трябва да плаща такса отработени газове към годишните данъци на собствениците на автомобили в София, вместо реалните потребители да си ги плащат.Как така чужденци ще купуват земя и предприятия - а ние после да им станем рая и роби. Не можеше ли само европейци да имат това право? ... а останалите да вземат за периоди от 30 или 100 години на концесия, и то пак да си остава българско.Ако у нас златото го добива и продава чужда компания, нефта, въглищата, редки руди за електрониката и химическото производство, цветни метали..., - не ги изнасяме ние ресурсите, на които и без това не сме богати. Летищтните такси от туристическите кацания - поне Бургаското е на концесия дадено ... а от тировете защото сме на кръстопът - испанците на царя щяха да прибират келепира...Що да изнасяме електроенергия като може да изнася Румъния вместо нас ?аз съм икономист да - ето други примери защо нашата икономика е зле:- ние изнасяме само труд и туристически ослуги и почти никакви пройзведени стоки(обяснявам - труд изнасяме и то много евтин труд - като шием на ишлеме за чужди обувни или модни компании, само в китай е по-евтина работната ръка, а ако обувката носи наша търговска марка ще остава за нашето предприатие добавената стойност; и труд изнасяме като работим и пращаме у нас заработеното от чужбина)(туристическите ослуги е ясно - те също са голям дял от брутния вътрешен продукт, износ са защото ги продаваме на чужденци за пари идващи от чужбина - опитвам се простичко да го обяснявам)- държавата се издържа от вносни мита и се гордее, че имала незнамси кви милиони приход от облагане на внос (ама никой не споменава че това е процент от парите заминали за чужбина за самата стойност на внасяните стоки, и се явява отрицателен търговски баланс спрямо това ние кво сме изнесли); другото приходи в бюджето са глоби и данъци за наша сметка,( айде сега да си смените номерата, айде личните карти, айде заради ЕВРО4 да внасяте нещо такса - квото измислят).- сега ще имаме ръстеж но ще зависим от европейските фондове за финансиране - но те са само до 2013та, а и ние няма да ги усвоим всичките пари (щото то трябва 50% от финансирането да е от тебе, а ако ги нямаш- как ще получиш останалите 50% по проекта), а и който ги освоява ще ги присвоява защото сте чували за корупция нали?- европа вече ще внася у нас без да плаща мито, и ще поръчва с квоти за цена и количество селскостопански продукти от нас - пак така, че те да са на далавера безмитно.та това, че работодателите не плащали достатъчно е единствиния начин, по който те могат да оцеляват тука просто ... минималната работна заплата трябва да е на час, а не на месец - щото ако сме в щатите след 40тия час работа за седмицата - почваш да зимаш двойна надница за извънредните часове, и ако не си ги получил осъждате компаниятаами безработицата - как да има заетост като то няма специалисти които да наемеш щото не са чували в наще университети за такива химични процеси или такъв софтуеър, а ако има те се имигрирали, или неспециалистите предпочитат да земат социални помощи отколкото да работят за минилана заплата двойно часове,...и така нататък ... Р.S. Добавих още малко из коментарите си. И качвам две много показателни илюстрации. На едната се вижда нагледно защо бива неефективно дадено производство, а то прави ниска покупателната стойност на местната валута например и заради нашите икономики ЕВРото не е като британската лира. Там такава картинка няма. Лирата се цени и не се прахосва като левчетата за заплатите на всички излишни структури дори и в държавното устройство, не само из фирмичките.в казаното до тук намирате ли логика вие?
              Прикачени файлове
              Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
              http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

niko_ymn написа:
                ...Не може парите от социални осигоровки (тоест тези дето ще се спестяват за пенсийки) да се рязпределят в бюджета още през следващата година. Друга тема е дали трябва и те да се плащат задължително на държавата или може да се внасят в застрахователна или банкова институция...
                Не може, ама няма начин явно! След като комунягите национализираха пенсионните фондове възлизащи на над 60 000 000 000 лева и с тях народа посредством робски труд построи пътища, заводи, електропроводи и т.н. и т.н. и т.н. Пък същите още излизат с лафа, че те били измъкнали България от калта...
                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Абе пичове, България според мен си е една "частна" държава! само още не съм разбрал кой е частника!
                  VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                  VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                  VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                  VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                  Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

да, скапана ни е държавата. Като се опиташ да правиш нещо както си е му реда, по правилана на държава и всичко да е законно и се оказва че си на загуба и като вдигнеш цените на това което предлагаш (продаваш, произвеждаш и т.н. ) и се оказва че е скъпо. И зада ти е успешен бизнеса гледаш да плащаш по-малко на държавата. Така е, то и затова държавата все гледа да те прецака и да ти вземе цялата печалба.Аз затова работя във фирма и то чужда фирма и ми е добре. И каквото правиме, всичко е за на вън. Просто тука работната ръка е евтина.
                    Audi 1.8S златен талон

Коментар

Също не съм съгласен, че заради "частниците" сме на този хал.Първо, най-вече всеки сам е отговорен за хала си.После - "проклетите" частници, които ограбват труда на милионоте трудещи се (има-няма 2 милиона ) - ще ви дам един пример от личния ми опит:Имам си ЕТ. Данъкът ми годишно е 24%. Осигуровките ми са 29%. От останалите 46% сума, която изхарчвам, още 20% отиват в държавата за ДДС. От останалите 37% плащам непреки данъци - данък автомобил, данък имот, винетки, минетки, застраховки и др.Остават ми около 30% от дохода.Да поясня, че нямам наети работници, работя сам (такава ми е работата) и не ощетявам никого.Т.е. държавата мащеха ми взима 70% от доходите. (май по-добре под турско, с данък десятък (10%).Как тогава кажете да не се опитам да измамя държавата ?!?

Коментар

Re: Въпрос към икономистите

Доста безумно твърдение според мен. Първо, колко са тия фирми дето правят по 50000лв. на месец ? И аз като колегата по-горе имам ЕТ, работя сам, защото печалбата ми на месец се движи около 800-1200лв. Я кажи ако се наложи да взема човек на работа, колко да му плащам ? 500-600лв ? А ако плащах и наем ?Имай предвид, че тези "частници" са доста повече от тези които правят по 50000лв на месец, така че е редно на тях да се обърне по-голямо внимание.За осигуровките - дали ще давам на работника примерно 400 лв. на ръка или 300 на ръка и 100 за осигуровки - каква е разликата ? По-добре пари сега, отколкото някаква минимална пенсия на години които може и да не доживее (и което е най-вероятно) Така че, правя услуга на работника.Държавата била измамена викаш - че, тя е най-големия крадец, Иммортал хубаво го е казал. Имам приятели които работят в големи фирми (даже ще дам пример с компания която е един от най-големите дистрибутори на лекарства). Та човека там взима заплата около 700-900лв. ама може да се прибере и в 10 вечерта. Скоро пък ми се оплакаха от една фирма с която работя, че не могат да си намерят човек който да работи с АутоКад - хората дават начална заплата 600лв. Така че, за размера на заплатата има значение и какво вършиш - тоя студент дето даваш за пример какво може да прави ? Нищо. Е, колко да получава ?
                        Ex Fiat 126P
                        Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                        Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                        Alfa Romeo 147 1.6 TS
                        Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Че има гнило в тая държава две мнения няма.Но че си има трески за дялане в нас пак две мнения няма.Ето вече втори месец сканират входа на блока ми а той е на три етажа като третия етаж не се прави че няма живеещи там .Ами дойдат след 9 часа четири момчета и гара гура се мотаят по цял ден .Един е на скелето тримата го гледат отдоло и на ден лепят има няма по два три квадрата на човек .Е колко да им плаща шефа им?И като гледам какви пари биха изкарали? Така ще ги завее и снегът.Просто днешния живот неще диплома а иска можещи и знаещи. Щом един човек се чувства че може да прави нещо и то качествено и бързо той винаги е добре дошъл във всяка фирма и би се пазарил за високо заплащане .Но обикновенно не се справят със задачите а искат много пари.Така че истината е някъде по средата.
                          Фиат Панда 1.2 2006година
                          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Интересно се заформи тука.Съвсем не твърдя, че държавата ни е бомбонец, още по-малко, че не краде Просто ми бяха интересни съображенията, от които се ръководят частните предприемачи при определянето на работната заплата. Не съм имал предвид хората, които работят сами за себе си! Вярно е, че неквалифицираният труд е ниско платен, но това не означава, че е редно да работиш на някого 8 часа 6 дни в седмицата за 150лв. Въпросът "какво може да прави студентът" изобщо няма отношение към заплатата му, щом може да извършва определена дейност, при положение, че на същата длъжност някой с висше образование ще взима същите пари. И обратното, познавам студенти, които работят по специалността си, докато още учат и въпреки че правят всичко както си требе, ги цакат като балъци.Друг е въпросът, когато говориш с шефа за повишение на заплата. Не е нормално да си 2-3 години на една заплата, при доказана кадърност и лоялност, и при положение, че цените са скочили с ?%, а когато "подсетиш", че заслужаваш повече, да ти покажат вратата, а на твое място да се закачи някоя друга рибка със заплатата ти от преди години...Ако твърдиш, че фирмите, които печелят на месец 5-цифрени суми, са малко... не знам откъде са всичките лъскави коли на "шефовете" и автопарковете на изплащане!? Парите винаги са малко и винаги доволните от възнаграждението си ще са нищожен брой на фона на останалите, но трябва да има човещина и мяра, иначе идват 9-ти септември и 10-ти ноември или пък ХАХАХАХА Първи Януари 2007
                            Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

За заплащането си има прости капиталистически правила или пазар на труда! Така, както една стока струва толкова, за колкото може да се продаде - така е и със специализирания труд! Има си кадри, които са ти ценни и на които ако не плащаш подобаващо , ще ги загубиш и ще отидат там където плащат повече! Така, че кой определя заплатите и условията на труд ? - Ами, конкуренцията! И в случая не може да се плаща колкото частника е решил, а пазара.

Коментар

Working...
                              X