Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Етажна собственост и общи части - правен въпрос

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

tyson - Блока няма никакви паспорти - причината е ясна...gamma - на общите събрания слизат отново редовните и чат пат някой друг на който само думите са му големи и после тотално се отказва от всичко казано. А за избора на професионален домоуправител се прави общо събрание, след това се взимат оферти, изибрат се най - добрите и се гласува, след това се избира човек от входа, който трябва да упълномощи нотариално и от свое име професионалния ьомоуправител да го представлява при прилагане на функциите му.todorakiggg - това с комините е добра идея, обаче при нас е неприложимо, защото са до мазите, където имат капаци - следователно водата ще изтича от там. Явно че няма оправила по цивилизования начин, и както Salvador е написал, маркуча ще играе при следващия дъжд, пък дано да им направи впечатление, че на тия съседи и ядрена бомба да гръмне до тях пак няма да им пука.
    Fiat Bravo 1.9 TD100

Коментар

Майка ми продължава да живее в същия блок. Нищо не се е променило-все същият мързел, наглост и безхаберие.Понеже по лична карта още се водя там, че живея, на тоя адрес си получавам всички писма, там известия от данъчни и какво ли още не. И о, чудо...по едно време взеха да изчезват. Ту писма, ти сметки...абе нещо вземе, та изчезне, дето винаги се е получавало навреме.Оказа се, че съседите си крадат взаимно сметките, за да се следят кой какво плаща и дали не се "краде" вода и парно.Оправя пощенската кутия, на следващата седмица някой я разбие.В един момент всичките кутии се оказаха разбити.Вратата на входа счупена- вътре навява боклуци, листа, сняг. Студено...зимно време бели мечки бродят из входа.Хора, дайте да сложим врата. По малко, за 7-8 месеца да съберем парите.На никой не му дреме.Че какво и е на вратата...само дето не се затваря и вместо стъкла има ламарина (и тя е крадена от един изоставен строеж тука навремето...да не мислите, че са я купували ламарината...). Стъпалата пред входа се разпаднаха.Само се разцепиха, все още можеше да се минат трите съпала, макар, че трябва да се пази равновесие върху тях, че се клатят.След случката с покрива вече знаех, че с приказки няма да станат нещата.Една нощ слязох и запалих остатъка от пощенските кутии. Естествено, хората викнаха полиция и пожарна. Полицаите вдигнаха ръце и казаха, че вероятно е работа на наркомани и си тръгнаха. Обаче идването на пожарната ми даде друга идея, щото си знам съседите какви са мишоци.Сядам, отварям си наредбите за пожарната и ел инсталациите и започвам да чета.В мазето висяха кабели- влизаш и се пазиш да не се обесиш на някой. Кой за каквото е решил, си е пуснал кабел.По етажите е същата работа.Седнах и им написах едно съобщение и един протокол, уж от пожарната, с описание на всичко и кое на кой текст от коя наредба не отговаря.Даже май го бях направил, че е била съвместна "проверката" с общината....в ЗУЕС има едно задължение на домоуправителите да осигурят заключване на външната врата.С програма за печати си направих една картинка на печат, малко фотошоп да изглежда размазан и...по тъмна доба ги разлепих в асансьора и долу на входа.И както пише Чудомир: "Събра се цяло село да гледа". Събрание, обсъждат, някой чул как другаде някого глобили и колко големи били глобите. Общините нямали пари, били тръгнали масово да глобяват.Малеее...ми сега какво ще правим, трябва да си оправим кочината. А аз си трая и гледам сеир как взаимно се плашат и още повече се надъхват.Олигофрениииии....викам си...кой ви свали вас от дървото.... Разбира се, бях си измислил и други текстове за нарушения, дето в никоя наредба ги няма.В заповедта от пожарната имаше срок даже- една седмица.На първата събота се хванаха и изчистиха всички площадки дето са между етажите. После изнесоха боклука от мазетата. Викнаха майстор за домофоните. Фирма да напръска за бълхи в мазето. Направихме пощенските кутии (с това аз ходих да се занимавам).Привързахме кабелите и боядисахме около пощите, че беше свинщина след пожара.Ехеее... ми то заприлича на вход бе...Пак мизерия,ама поне не те е гнус и страх да влезеш.Остана стъпалото. Гледам ги как балансират на него за да се приберат...То ясно, че никой няма да го оправи.Един ден- кирката от мазето, то се падаха някакви празници- жив човек нямаше, всички си бяха по селата...стъпалата на пет парчета, в багажника и "дим да ме няма".Прибират се хората с бурканите и чантите след празниците...няма качване...стъпалата ги няма. Лелеее...ми сега какво ще правим... По пет лева от апартамент, дъски, кофраж, бетонче, арматурка и имаме чисто нови стъпала.Така, че...момчета...не е до моженето. Може. Мотивация трябва. Работете върху мотивацията. И все пак, гледайте да ви хванат.

Коментар

Salvador - изкефи ме
        "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
        Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Евала на колегата,четях с интерес :D
          Fiat Brava98 1.6 16 v LPG ГИ
          Fiat Stilo 1.6 LPG tartarini 2004

Коментар

Браво колега! Това явно е единствения начин за да накараш "добросъвестните" съседи, да свършат задълженията си към мястото в което живеят.
            Fiat Bravo 1.9 TD100

Коментар

Ремонтираш покрива и завеждаш дело срещу комшиите.

Коментар

Номера по панелите е, че хората живеят в някаква дълбока заблуда как всички задължения са задължения към другите. Ми не е бе...то това не е на другите. Това е мястото, където живееш, ебаси...Законът урежда вече съществуващи отношения-внася в тях някакъв ред, определя последователност от действия,свежда това, което може да породи противоречия до някаква елементарна процедура. Но никой закон не може да създаде отношенията между хората, когато те изцяло липсват и никой от хората не изпитва дори най-малка потребност от съществуването на тия отношения, както и от участието в тях. В нашия вход горе-долу се разбирахме, беше възможно да се вземат някакви общи решения, винаги сме имали домоуправител, касиер, имало е горе-долу някаква организация. В повечето блокове такава изобщо не съществува и каквито и простотии да правиш, на никой няма да му светне ламБата...Преди години имаше програма на общината за обновяване на градинките пред блоковете. Съседния вход подаваха документи и ги одобриха. Там ти дават инструменти, разни цветя за засаждане...е такива неща.Засадиха едни чимшири.Още като ги насадиха, ми беше ясно какво ще стане, защото съм купувал чимшири за моята градина и ги помня добре колко струваха...На следващата сутрин, на мястото на чимширите имаше само дупки, а от самите чимшири нямаше и следа.Клеха, псуваха, викаха...преживяха го. Сложиха цветя и туя.Това става пролетта. При тях на третия етаж има един военен...полковник ли е, генерал ли е....не го знам какъв е, отдавна е прехвърлил 80-те.Като правиха градинката, си беше заминал на село. Той така прави-маха се в ранна пролет и се прибира есента чак. Будя се една сутрин от страшна виканица, пред блока има линейка и две патрулки. Военното говедо си дошло от село през нощта. Видял ли е градинката, не е ли видял...ама на другата сутрин видял чистачката като опънала маркуча от мазето да полее. Как така ще се полива, кой ще плаща водата. Скандали, ударил жената по главата с камък, пистолети вадил, заплашвал полицаите...Накрая дойдоха още униформени, обърнаха абсолютно всичко у тях наопаки, сантиметър не остана непреровен и му прибраха всичкото оръжие.Като се замислиш...колко е тая вода...за цяла година я се съберат 5 кубика, я не. Примерно 10 лева, разделени на 23 апартамента ЗА ГОДИНА.Преживял съм я тая панелна идилия. Загубена кауза е в повечето случаи. В един даден момент повечето хора се примиряват.

Коментар

Working...
                X