Здравейте! Проблема е в това, че тавана тече. Под тече, имам предвид наистина тече, а не просто капе (при голям порой едната стена е като малък водопад). Причината за това са стари асфалтови пътеки, които не са подменяни от близо 10 години. Като последен етаж страдаме 3 апартамента. НО съседите от долните 5 етажа апартаменти - 15 на брой, не ги интересувало, следователно нямало да дават пари за ремонта. Нямаме професионален домоуправител, а един човек от 1 етаж се е заел с тази дейност, за което вече и той съжелява. Апартаментите не са застраховани, следователно след всеки дъжд ние си поемахме щетите, до един момент, в който ни кипна, и в момента апартамента седи на гол панел, ламината е събран на купчина, за да не се мокри, и саво против мухал е най-често купувания препарат в апартамента. Няма да споменавам какво означава събрания за да се събират пари за боя за входа, апарат за затваряне на врата, ремонт на звънците и други неща, които се считат за нормални неща в другите входове около нас, а при нас завършват със скандали и бои. Колкото и смешно да ви звучи това което съм написал е самата реалност в този вход. Та въпроса ми е към адвокатите и другите запознати с правото или с подобни проблеми лица във форума - може ли по съдебен път или някакъв друг законен начин, да се изискат пари, за ремонт на общите части, който да задължи собствениците на апартаменти във входа.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Етажна собственост и общи части - правен въпрос
Collapse
X
-
Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите (Загл. доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:1. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не пречат на другите собственици, ползватели и обитатели да използват общите части на сградата;2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;3. не завземат общи части на сградата;4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;5. не извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;7. не накърняват добрите нрави;8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;10. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата;11. спазват санитарните и хигиенните норми;12. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата;13. подпомагат дейността на компетентните органи при извършване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност вътре и в района на сградата;14. обезщетят вредите, причинени на други обекти в сградата, когато те са резултат от отстраняване на повреди в своя самостоятелен обект или част от него;15. осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред;16. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) вписват в книгата на етажната собственост членовете на своите домакинства и обитателите;17. изпълняват и други задължения, предвидени в правилника за вътрешния ред.(2) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ползвателите на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по ал. 1, т. 9, освен ако не е уговорено друго между собственика и ползвателя.(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по ал. 1, т. 9.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
-
Етажна собственост
Това много хубаво написаноно тук е само препоръчително като другите не дават пари Сигуно отводнителния канал -улук е задръстен И накрая си решавате сами проблема Качвате се тези който имате желание да ремонтирате /да давате пари /виждате какво е скъсано 9счупено подменяте го и готово Няма да излезе много пари ако сами си го направите
Коментар
-
Kay_ - закона сме го чели, но проблема е че за неговото прилагане, в съда е нужен и професионален домоуправител, а нямаме такъв, отново поради това че трябва да му се плаща. За това искам да разбера има ли начин в ситуацията която сме в момента, да се принудят всичките собственици да заплатят за ремонта.kluchar - Проблема не е в отводняването - улуците работят и поемат водата, без да се образуват дори локви около тях. Проблема е в патеките - покрива не е тип скатов, а е от онези които са оградени със стена висока 30-40 см - като корито е с леки наклони към вътрешността на плочата където се намират и отводняването (вътрешно е). От там идва и нуждата ремонта да се извърши от фирма занимаваща се професионално с това - няколкото наклона правят така, че на един от тях водата тече ообратно на застъпването на пътеките, и така водата с времето започва да се просмуква през мястото където се съединяват две съседни пътеки. Преди 10 години го правихме сами. Реално съгласни са 7-8 апартамента, от всичките, а в момента в който стане дума за даване на пари оставаме 4 апартамента: ние + още 1 от последен етаж, в третия са наематели и не ги засяга до такава степен, един на 4 етаж и домоуправитела. Така от финансова гледна точка става непосилно за всички ни, защото само материалите са около 10 лева за кварат, а квадратурата на покрива е 220 кв.м което е около 2000 лева, а най- евтината оферта за ремонт от специализирана фирма е 3500 лева - или по 900 лева на апартамент.Fiat Bravo 1.9 TD100
Коментар
-
Абе щом пише, че си задължен би трябвало да можеш да повдигнеш дело. Това с домоуправителя за първи път го чувам като условие. Успех ти желая с начинанието.П.П. Иначе покрива се казва плосък, стените-борд, а вътрешното отводняване - воронки. Да ти кажа нз дали и фирмите знаят какво правят. Какво и как полагат. Предполагам геотекстили и хидроизолаци, топлоизолации ги по пропускат. В апартамента във ВТ сме го играли тоя цирк 3-4 пъти. А предполагам покрива е вентилируем - има подпокривно пространство. Мога да ти дам решение - ако блока е сравнително по-висок от околните. Ослушвате се кога мобилен оператор ще поставя станция и почвате да вдигате ръце. Плащат сериозен наем (от 300-700) тези пари ги събирате и т.н.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Братовчедка ми имаше същия проблем и ги излекува със заплахи (за съжаление)... Казала им: "Ако не съберате пари, то аз набутвам един чаршаф в канализацията и когато първите апартаменти плувнат в ла*на и сторинка няма да ви дам. Спасявайте се!". И все пак се наложи да тегли заем, за да си оправи покрива, като после в пеодължение на година си събираше парите от съседите.Дано се оправите, че хурката е голяма...Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Еххх...мили панелни спомени....В далечната вече 99-2000 година се оказах в същото положение. Влизам в стаята една вечер...гледам до гардероба локва вода. Имаше цветя там...викам си-от тях ще е, майка ми ги е преполяла.Забърсах и излязох някъде.Връщам се по някое време...и до гардероба наджапвам в същата локва. Охооооо....ясна работата.Местя гардероба- водопад. Ранна пролет, снегът се топеше.Събрание....хора, покрива тече. Всеки вдига рамене...единия имал дъщеря абитуриентка, другия синът му ще заминава за щатите, трети си ударил колата, четвърти не знам си какво...Покривът беше ремонтиран вече веднъж. Има-няма 2-3 години, фирмата даде десет години гаранция и като я потърсихме, се оказа, че отдавна не съществува...което е нормално за строителна фирма в БГ по принцип.Ама всеки вдига рамене и разправя: "На мене не ми тече".Добре, чеда мои, казвам си...значи е време да ви протече.На следващия по-силен дъжд (то пролетно време не е като да няма), маркуча от банята и директно във фугата между панелите. То пък стана така, че валя два дни почти без да спре. Аз съм на осмия етаж от 9 етажен блок. Съседа на втория си беше извадил дрехите от гардероба мокри. Този на четвъртия му бяха дали кабелите на късо, а в панеляка знаете как строено 5 за 4 - като окъси осветлението, целия апартамент остава без осветление, защото всички крушки са на един бушон.Не знам дали ще ми повярвате...ама за три дена събраха парите и едва изчакаха първите слънчеви дни, за да викнат майстори. Почти 20 години от живота ми са минали в такъв маймунарник и блок...повече съм си казал, че и на картинка не искам да виждам.
Коментар
-
В околност масово блоковете са 5 и 6 етажни, но целия "комплекс" от тези блокове е ограден от 16 етажен и няколко 8, а сега се строи един 10 етажен и един 25 етажен огромен комплекс, които тотално премахват вероятността за мобилния оператор. Да покрива е вентилируем, може да се ходи но наведен, и при всеки дъжд правим хубава тренировка - наведени с прерязани 10 литрови бутилки, събиращи водата, ги изнасяме и изхвърляме водата, но всеки път теква и от ново място плюс старите - в момента има кам 20 бутилки, които пролетта сме изнасяли по два пъти на ден и пак не им смогвахме.Това със заплахите не действа. До вчера плуваха в буквалния смисъл в ла**ата, и отново проблема го решиха домоуправителя и човека от 4 етаж - редовните и коректни хора във входа. А за заем няма кой да рискува, поради причината, че и правнуците ми няма да успеят да си съберат парите от съседите ми Yellow_Flash_Colorz_PDT_32Да за това спрях и да изнасям бутилките редовно, за да си тече и да ги видим до къде ще стигне, ама до сега никой не се е оплакал че му е протекло, а и то спря да вали вече.Fiat Bravo 1.9 TD100
Коментар
-
Вчера и аз като новодомец - по-точно нов собственик, защото моментът, в който ще се нанесем в новото жилище, не е толкова близо - присъствах на общо събрание на блока, на което трябваше да измислим начин как да съберем до края на юли около 3000 лв. за хидроизолация на 200 м2 площ на покрива. Аз дадох там едни 100 лв., колкото да покажа съпричастност, макар че ми се струва, че необходимите пари никога няма да се съберат солидарно от всички. Домоуправителят (просто някакъв чичо, който минава за авторитет в блока) ги прибра в джоба, на ъгълчето на един смачкан лист ми написа инициалите и това беше цялата отчетност, че съм дал парите. От 13 живеещи семейства във входа 2 категорично отказват да плащат, други ще платят, но някога - неизвестно кога, а един от апартаментите е необитаем и засега не сме наясно кой е собственик. Та слушах ги хората какви глупости си говорят, как по закона за етажната собственост щели да поискат изселване на недобросъвестните съседи и други подобни небивалици, които никога няма да се реализират практически. Не съм чел закона, нямам и намерение да го чета, но първо - тези събрания са нелегитимни. Реално те не са се провели. Нито има протокол, нито нищо. Така че не виждам как някой може да бъде задължен да изпълнява нещо, за което други хора просто са си лафили пред блока. Та така. Моето мнение е, че по законен начин трудно може да се постигне нещо по отношение на ремонта на общите части. Защото "законен начин" означава всичко да е изпипано и документирано, така че да отговаря на всички законови изисквания и да може да издържи и пред съда. Една група обикновени хора, случайно живеещи в общ блок, не могат да се справят с тази задача.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
sa6obravoto написа:Kay_ - закона сме го чели, но проблема е че за неговото прилагане, в съда е нужен и професионален домоуправител, а нямаме такъв, отново поради това че трябва да му се плаща.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Не могат да се справят снейк, защото младите хора са все по-малко, обитаващи кооперации блокове и т.н.За пример ще ти дам нашата копперация - 13 апартамента, всички са продадени, покрива тече (на 4г. е сградата), обитавани са 4 апартамента, собствениците на останалите 9 трудно ги откриваме за каквото и да е (дори за отводняването на мазите). Домоуправител е също чичка, който е такъв, защото не ходи на работа и има свободно време. Лично аз направих по едно копие от закона за етажната собственост на всички, дадох и документите, които описват как да се регистрираме в общината, че трябват протоколи от всяко събрание и т.н. Всичко това към момента е на вятъра. Нищо не се спазва, чичката домоуправител не му се занимава толкова. Това е положението. А аз лично нямам време"Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
Обикновено всички си пренебрегват задълженията, докато не дойде време да се възползват от правата си!До колкото си спомням сградата трябва да има и паспорт, без който никой не може да си продаде апартамента, но все още не съм прочел подробно целия закон, а ще трябва.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Salvador написа:Еххх...мили панелни спомени....В далечната вече 99-2000 година се оказах в същото положение. Влизам в стаята една вечер...гледам до гардероба локва вода. Имаше цветя там...викам си-от тях ще е, майка ми ги е преполяла.Забърсах и излязох някъде.Връщам се по някое време...и до гардероба наджапвам в същата локва. Охооооо....ясна работата.Местя гардероба- водопад. Ранна пролет, снегът се топеше.Събрание....хора, покрива тече. Всеки вдига рамене...единия имал дъщеря абитуриентка, другия синът му ще заминава за щатите, трети си ударил колата, четвърти не знам си какво...Покривът беше ремонтиран вече веднъж. Има-няма 2-3 години, фирмата даде десет години гаранция и като я потърсихме, се оказа, че отдавна не съществува...което е нормално за строителна фирма в БГ по принцип.Ама всеки вдига рамене и разправя: "На мене не ми тече".Добре, чеда мои, казвам си...значи е време да ви протече.На следващия по-силен дъжд (то пролетно време не е като да няма), маркуча от банята и директно във фугата между панелите. То пък стана така, че валя два дни почти без да спре. Аз съм на осмия етаж от 9 етажен блок. Съседа на втория си беше извадил дрехите от гардероба мокри. Този на четвъртия му бяха дали кабелите на късо, а в панеляка знаете как строено 5 за 4 - като окъси осветлението, целия апартамент остава без осветление, защото всички крушки са на един бушон.Не знам дали ще ми повярвате...ама за три дена събраха парите и едва изчакаха първите слънчеви дни, за да викнат майстори. Почти 20 години от живота ми са минали в такъв маймунарник и блок...повече съм си казал, че и на картинка не искам да виждам.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар