Здравейте колеги,Интересувам се от различните варианти за отопление на нова къща с РЗП 156 кв.м. За момента съм се спрял на термопомпа вода-вода със вкопана земна серпентина (имам място за това) но пък нямам познат с такава система и ми е интересно, до колко е ефективна и струва ли си. Някой от Вас дали ползва такава? Или може би изгражда такива системи? Или на ЛС може да ми препоръча фирма изпълнител!До момента впечатлението ми е, че най-ефективна е системата, когато е свързана в комбинация с подово и водни конвектори.Поздрави и благодарност на всички отзовали се
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Препоръки за термопомпено отопление на къща
Collapse
X
-
Свободна площ има около 600 кв.м. Мислех и варианта със сондаж, но нямам такъв, а направата му си е сериозна сума...а дебита не е гарантиран! Трябва ми фирма, която да извърши всичко "от - до" на разумна ценаSKODA 105L '78
PUNTO 1.2 MPI ELX '94
FIAT 126p '89
TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
GRANDE PUNTO 1.2 '06
Коментар
-
Също и накъде е склонът. Ако е южен, е по-добре, разбира се.Има и друго. Над серпентината имай предвид, че не трябва да садиш овошки напр. или да строиш нещо като барбекю, склад и т.н.Аз четох доста за тази технология и се отказах. По-добре да се инвестира в хубава изолационна система на къщата.Alfa 147 JTD 115 hp
ex Punto SX 1,2 (73 hp), 1994 +LPG
Коментар
-
stenli написа:van_dal написа:Някой може ли да ми каже, ако се пусне серпентина в геран дали ще има ефект и как трябва да се изчисли....май ставам нагъл ама, ако искате споделете опит--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
Братле аз съм на пелети но до последно исках термопомпа но терена не ми го позволи. Лично ходих преди 2-3 зими в няколко къщи с термопомпа и ефекта е много добър. Води ме човек от Казичане който изграждаше термопомпи. Първоначалната инвестиция е доста но според мен за около 5-6год. се избива, може и за по малко според зависи от обекта(саниране,дограма и т.н.)До колкото съм запознат за 100кв. отопляема площ трябва около 40кв. семпертина. Дълбочина от 2-4м. Хубавото е че може и да охлажда през лятотоFiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
Терена е почти равен. Има много лека денивелация - около 50 - 70 см. за 55 метра, като това предстои да се отстрани с насипване. Имам и наличен багер, който да изкопае за серпентината. Ако направя сондаж нямам никаква гаранция за дебит, а той трябва да е около 2-2.5 м3/час за да е достатъчен да се отоплява квадратурата на къщата. Един съсед преди 2-3 седмици прави сондаж и изкара 1.5 м3/час на дълбочина 35 м., а това удоволствие му струва малко над 4 хил.лв. На тези търсачите с клечки/електроди не разчитам да ми намерят водна жила Предпочитам вариант "вода-вода" пред "въздух-вода" понеже са по ефективни при ниски температури. Четох, че дори и при -15 СОР-а си е 1:4 (киловат ток консумиран : кв отдадено отопление)Къщата е с много добър клас дограма с троен стъклопакет, с пластмасови дистанционери, газ в пакета, два вида стъкла+обикновено в средата (слънцето вън пече,а вътре не се чувства никаква топлина). Изолацията предстои да се направи, ама догодина Сега се измазва отвътре и влагата трябва да се изчака да се изпари.SKODA 105L '78
PUNTO 1.2 MPI ELX '94
FIAT 126p '89
TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
GRANDE PUNTO 1.2 '06
Коментар
-
Инвестицията ако има изградена система тръби и конвектори(радиатори) за 150кв. претполагам около 4-6к. лв. Сондажа е около 100лв/м. за семпертина два дена са достатъчни машиносмята варира около 150-200лв/ден. Но всичко е относително. Входящата вода трябва да е мин. 12 C под тази стойност термопомпата не е ефективна и естествено колкото по топла вода постъпва толкова по икономично 16-18 градуса е най-оптимално. Пък ако попаднеш на някой минерален извор си цар :D. На мен за къща 120кв/м ми сметнаха 1м3 вода на час ако съм със сондаж и подпочвена вода.За семпертина трябва малко гео проучване каква е почвата и т.н.Пратил съм ти на лична номер може да се обадиш и да питаш.Намерих и сайтаFiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
damianoff написа:Терена е почти равен. Има много лека денивелация - около 50 - 70 см. за 55 метра, като това предстои да се отстрани с насипване. Имам и наличен багер, който да изкопае за серпентината. Ако направя сондаж нямам никаква гаранция за дебит, а той трябва да е около 2-2.5 м3/час за да е достатъчен да се отоплява квадратурата на къщата. Един съсед преди 2-3 седмици прави сондаж и изкара 1.5 м3/час на дълбочина 35 м., а това удоволствие му струва малко над 4 хил.лв. На тези търсачите с клечки/електроди не разчитам да ми намерят водна жила Предпочитам вариант "вода-вода" пред "въздух-вода" понеже са по ефективни при ниски температури. Четох, че дори и при -15 СОР-а си е 1:4 (киловат ток консумиран : кв отдадено отопление)Къщата е с много добър клас дограма с троен стъклопакет, с пластмасови дистанционери, газ в пакета, два вида стъкла+обикновено в средата (слънцето вън пече,а вътре не се чувства никаква топлина). Изолацията предстои да се направи, ама догодина Сега се измазва отвътре и влагата трябва да се изчака да се изпари.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар