Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Препоръки за термопомпено отопление на къща

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Препоръки за термопомпено отопление на къща

Здравейте колеги,Интересувам се от различните варианти за отопление на нова къща с РЗП 156 кв.м. За момента съм се спрял на термопомпа вода-вода със вкопана земна серпентина (имам място за това) но пък нямам познат с такава система и ми е интересно, до колко е ефективна и струва ли си. Някой от Вас дали ползва такава? Или може би изгражда такива системи? Или на ЛС може да ми препоръча фирма изпълнител!До момента впечатлението ми е, че най-ефективна е системата, когато е свързана в комбинация с подово и водни конвектори.Поздрави и благодарност на всички отзовали се
    SKODA 105L '78
    PUNTO 1.2 MPI ELX '94
    FIAT 126p '89
    TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
    GRANDE PUNTO 1.2 '06

Ефективна е.Но ако ще е с вкопана в земята серпентина, ти трябва доста сериозна площ за серпентината.Мога да ти препоръчам проектант, който да ти го изчисли. На мен не ми се занимава, защото вече работя друга работа и съм далеч от подобни неща.

Коментар

Свободна площ има около 600 кв.м. Мислех и варианта със сондаж, но нямам такъв, а направата му си е сериозна сума...а дебита не е гарантиран! Трябва ми фирма, която да извърши всичко "от - до" на разумна цена
      SKODA 105L '78
      PUNTO 1.2 MPI ELX '94
      FIAT 126p '89
      TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
      GRANDE PUNTO 1.2 '06

Коментар

За толкова малка отопляема площ, а и ако е добре изолирана къщата по-добре използвай система въздух-вода. Серпентината трябва да я закопаеш на 3 метра под земята, което си е сериозна инвестиция. От голямо значение е и вида на почвата.

Коментар

Също и накъде е склонът. Ако е южен, е по-добре, разбира се.Има и друго. Над серпентината имай предвид, че не трябва да садиш овошки напр. или да строиш нещо като барбекю, склад и т.н.Аз четох доста за тази технология и се отказах. По-добре да се инвестира в хубава изолационна система на къщата.
          Alfa 147 JTD 115 hp
          ex Punto SX 1,2 (73 hp), 1994 +LPG

Коментар

Някой може ли да ми каже, ако се пусне серпентина в геран дали ще има ефект и как трябва да се изчисли....май ставам нагъл ама, ако искате споделете опит
            --Старата ръжда любов не хваща!--
            156 sportwagon 1,9 jtd 115
            ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

van_dal написа:
              Някой може ли да ми каже, ако се пусне серпентина в геран дали ще има ефект и как трябва да се изчисли....май ставам нагъл ама, ако искате споделете опит
              След няколко дена герана ще замръзне

Коментар

stenli написа:
                van_dal написа:
                След няколко дена герана ще замръзне
                Имам съмнения, че няма да замръзне нали стените му също отдават, вътре има поне 10 кубика вода, хмм
                --Старата ръжда любов не хваща!--
                156 sportwagon 1,9 jtd 115
                ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Братле аз съм на пелети но до последно исках термопомпа но терена не ми го позволи. Лично ходих преди 2-3 зими в няколко къщи с термопомпа и ефекта е много добър. Води ме човек от Казичане който изграждаше термопомпи. Първоначалната инвестиция е доста но според мен за около 5-6год. се избива, може и за по малко според зависи от обекта(саниране,дограма и т.н.)До колкото съм запознат за 100кв. отопляема площ трябва около 40кв. семпертина. Дълбочина от 2-4м. Хубавото е че може и да охлажда през лятото
                  Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
                  Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

А каква е инвестицията?
                    FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                    Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Терена е почти равен. Има много лека денивелация - около 50 - 70 см. за 55 метра, като това предстои да се отстрани с насипване. Имам и наличен багер, който да изкопае за серпентината. Ако направя сондаж нямам никаква гаранция за дебит, а той трябва да е около 2-2.5 м3/час за да е достатъчен да се отоплява квадратурата на къщата. Един съсед преди 2-3 седмици прави сондаж и изкара 1.5 м3/час на дълбочина 35 м., а това удоволствие му струва малко над 4 хил.лв. На тези търсачите с клечки/електроди не разчитам да ми намерят водна жила Предпочитам вариант "вода-вода" пред "въздух-вода" понеже са по ефективни при ниски температури. Четох, че дори и при -15 СОР-а си е 1:4 (киловат ток консумиран : кв отдадено отопление)Къщата е с много добър клас дограма с троен стъклопакет, с пластмасови дистанционери, газ в пакета, два вида стъкла+обикновено в средата (слънцето вън пече,а вътре не се чувства никаква топлина). Изолацията предстои да се направи, ама догодина Сега се измазва отвътре и влагата трябва да се изчака да се изпари.
                      SKODA 105L '78
                      PUNTO 1.2 MPI ELX '94
                      FIAT 126p '89
                      TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
                      GRANDE PUNTO 1.2 '06

Коментар

Инвестицията ако има изградена система тръби и конвектори(радиатори) за 150кв. претполагам около 4-6к. лв. Сондажа е около 100лв/м. за семпертина два дена са достатъчни машиносмята варира около 150-200лв/ден. Но всичко е относително. Входящата вода трябва да е мин. 12 C под тази стойност термопомпата не е ефективна и естествено колкото по топла вода постъпва толкова по икономично 16-18 градуса е най-оптимално. Пък ако попаднеш на някой минерален извор си цар :D. На мен за къща 120кв/м ми сметнаха 1м3 вода на час ако съм със сондаж и подпочвена вода.За семпертина трябва малко гео проучване каква е почвата и т.н.Пратил съм ти на лична номер може да се обадиш и да питаш.Намерих и сайта
                        Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
                        Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

damianoff написа:
                          Терена е почти равен. Има много лека денивелация - около 50 - 70 см. за 55 метра, като това предстои да се отстрани с насипване. Имам и наличен багер, който да изкопае за серпентината. Ако направя сондаж нямам никаква гаранция за дебит, а той трябва да е около 2-2.5 м3/час за да е достатъчен да се отоплява квадратурата на къщата. Един съсед преди 2-3 седмици прави сондаж и изкара 1.5 м3/час на дълбочина 35 м., а това удоволствие му струва малко над 4 хил.лв. На тези търсачите с клечки/електроди не разчитам да ми намерят водна жила Предпочитам вариант "вода-вода" пред "въздух-вода" понеже са по ефективни при ниски температури. Четох, че дори и при -15 СОР-а си е 1:4 (киловат ток консумиран : кв отдадено отопление)Къщата е с много добър клас дограма с троен стъклопакет, с пластмасови дистанционери, газ в пакета, два вида стъкла+обикновено в средата (слънцето вън пече,а вътре не се чувства никаква топлина). Изолацията предстои да се направи, ама догодина Сега се измазва отвътре и влагата трябва да се изчака да се изпари.
                          Не забравяй консумацията на помпата при система вода-вода. При положителни температури навън е съизмерима с консумацията на компресора. При мощност на отопление до 10-12 кВт. използване на система въздух-вода е най-рентабилно. Щом инвестираш сериозно в изолация даже и 10 кВт ще са ти повече от достатъчно. В прилично изолиран апартамент 100-120 кв.м. средната консумация за сезона на инверторна система въздух-вода е около 1 кВтч.

Коментар

Working...
                          X