Здравейте, Малко е объркано, но се надявам да ме разберете:Ситуацията е следната От София съм и ходих др град да купя кола. Купих колата, но все едно аз съм я вкарал в България с договор на немски.Регистрирах я в КАТ платих ГО,извадих транзитни номера и тръгнах за София. На 10 км колата се счупи и се върнах да му връщам колата. Както и да е разбрахме се да му я върна, а той ми върна част от парите.Отидохме при нотариус да я прехвърлим(т.е .да му я върна), защото реално вече беше моя. Имам договор за покупко продажба на МПС в мен.Сега вече върнатата му кола е продадена на момче също от др град, който не може да регистрира колата в КАТ, защото му трябва две декларации с направени заверка на подпис при нотариус.(от лицето което е внесло колата в БГ)Искат от мен заверка на подпис и на двете декларации:Едната е Приложение №2 към чл. 12.а,ал1. т.6 и чл. 126 ал.1 т.6На кратко това което все едно съм бил в Германия и съм купил кола от някой си - трябва заверка Другата декларация е декларация от лицето което пуска на пазара МПС, или лице които внася или въвежда МПС на територията на БГ от др държава. Което това лице реално не съм аз.Това е Приложение 8 към чл 2 ал.5 от Наредба за определяне реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадаци Декларирам, че съм член на колективна система(организация) по оползотворяването, рециклиранет и повторна употреба на отпадаци от МПС "българска рециклираща коммпания: АД и представям копие от съответната организация по оползотворяване.:........ има и две възможности за отбелязване с "Х" и фигурира моето име и егн, но няма подпис.Така аз отказвам да ги подпиша тези два документа и има ли начи по който да ме накарта да го направя, било то и по съдебен ред?Тук идва въпроса имам ли правно основание и лично мен могат ли да ме подведат под някаква отговорност при положение, че съм минал нотариус и реално аз съм продал вече колата(върнал съм я на продавача).Дано да сте ме разбрали правилно.Благодаря предварително.PS - След всички тези мъки си купих Фиат и много се надявам поне да нямам проблеми с него
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проблем след купуване на кола и връщането й.
Collapse
X
-
Има нещо неясно в цялата работа.Ти се върна със счупената кола, и я прехвърли на продавача пред нотариус - с транзитните номера?Той не може да я продаде на друг, преди да я регистрира. Поне аз така си мисля.Ситуацията беше подобна с колата на приятелката ми, само че не с транзитни, а с нормални номера. Накараха междинния собственик да я регистрира на негово име, и след това я прехвърлиха на нея.А ситуация като твоята имахме едно време с Делтата - също се наложи този, който я е вкарал в България да я регистрира първо на себе си. Иначе нямаше начин.На практика, според мен, неправилно е било да продаваш (връщаш) колата, преди да я регистрираш с нормални номера.Сега ти се явяваш вносител с цел продажба.Според мен се консултирай с адвокат.В никакъв случай НЕ ПОДПИСВАЙ декларации с невярно съдържание!Да се оправя продавача! Нали затова ти е задържал част от парите?
-
Омазал си я здраво! Ти помниш ли какви документи си подписвал за транзитните номера в КАТ. Почни първо от там. Ако там си подписал вече декларация по Приложение 2, имаш два варианта. Единият да я преподпишеш, другия е, че си попълнил декларация с невярно съдържание, за което носиш отговорност по чл.313 от НК. Така, че спомняй си добре какво си подписвал. За продуктовата или т. нар. ЕКО такса е задължен вносителят на автомобила.Ситроен Ксантия HDI-110 +++
Фиат Брава ELX 1,9JTD-105 +++
Рено Лагуна 1 фаза 2 - 1,6 16v K4M
Коментар
-
Колата е прехвърлена с транзитни номера!Момчето от варна реално е платило ЕКО таксата, но пак не му дават да я регистрира.По спомен накво съм подписал е трудно. -един немски договор уж, че аз съм ходил до там и съм я купил. Това също съм го давал в КАТ, но без него не може.-Декларация Приложение2 е пред мен с моя почерк и подпис, но от КАТ му искат заверка на подписа ми.Но след като съм минал при нотариус? Всичко не свършва ли до там?Fiat Marea 2.4 JTD+
Fiat Marea 1.6 2000г. + ГИ
Peugeot 406 2.0hdi - once upon a time
Renault 19/1.7mi/ - crash
Коментар
-
По принцип не свършва дотам.Нотариуса е изповядал сделката, но какво означава всичко свършва дотам ?Следите остават По принцип голяма мазня е станала и според мен е коректно да помогнеш на новият собственик и дружно да оправите ситуацията. Ако реши да се заяжда с теб има за какво, защото ти реално се водиш по документи като вносител на този автомобил.И дотам ли го докарахме? Ако не можеше да ти направи нищо - нямаше да му помогнеш ? Хм...== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
Аз за момчето ще направя всичко по силитие ми да му помогна! Както и вече документите са пред мен. Въпроса е какво следва ако ги подпиша и не може да я регистрира или има проблем.Естествено ще се върне при продавача с всички документи + тези и ще му я върне или опита да я върне.И от там нататък какво правя? При положение,че всички документи са в него?Fiat Marea 2.4 JTD+
Fiat Marea 1.6 2000г. + ГИ
Peugeot 406 2.0hdi - once upon a time
Renault 19/1.7mi/ - crash
Коментар
-
Ей това ако го подпишеш, може да се вкараш в голям филм."Декларирам, че съм член на колективна система(организация) по оползотворяването, рециклиранет и повторна употреба на отпадаци от МПС "българска рециклираща коммпания: АД и представям копие от съответната организация по оползотворяване.:........ има и две възможности за отбелязване с "Х" и фигурира моето име и егн, но няма подпис. "
Коментар
-
Подобна но не чак толкова ситуация.... отивам да купувам кола.... Собственикът и не я бе прехвърлял в кат със договора за покупко-продажба от предния собственик. Следователно трябва да се прехвърли в кат за да ми я продаде... Какво направихме..... Обади се на предишния собственик...отидохме с него при нотариуса където той е сключвал договора...и го обявихме за нищожен... разтрогнахме го и направо от предния собственик направих нов договор все едно направо от него я купувам. Отиваш със вносителя и искате да разтрогне договора. Може по закон със съгласието на продавача и купувача.
Коментар
-
evgeni85 написа:Подобна но не чак толкова ситуация.... отивам да купувам кола.... Собственикът и не я бе прехвърлял в кат със договора за покупко-продажба от предния собственик. Следователно трябва да се прехвърли в кат за да ми я продаде... Какво направихме..... Обади се на предишния собственик...отидохме с него при нотариуса където той е сключвал договора...и го обявихме за нищожен... разтрогнахме го и направо от предния собственик направих нов договор все едно направо от него я купувам. Отиваш със вносителя и искате да разтрогне договора. Може по закон със съгласието на продавача и купувача.
Коментар
-
Сяяя, пичове аз да ви обясня как стоят нещата .......абе я, ако иска колегата да ми пише Л.С., че все пак )))))Пък за пояснение да кажа, че така се правят доста от сделките в БГ.Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
В общи линии, сигурно 80% от колите се продават по този начин. Пише се един кауфентраг, все едно, че купувача сам е купил колата от чужбина и си я е докарал. В такъв случай автокъщата не фигурира никъде и не се плащат данъци. Щом колегата е изкарал транзитки по този начин, той вече се е съгласил, че си я е вкарал сам. Тези 2 декларации, които му искат сега не са нещо черезвичайно, а са си стандартни. Моят съвет е да си иска остатъка от парите срещу подписите, щото и за него е по-добре да не се раздухва случая....П.П. Относно прехвърляното при нотариус с транзинти номера.....някъде става, някъде не. Зависи от нотариуса или по-скоро от района. Между другото и КАТ с КАТ не си приличат, всеки си действа по собствени правилаТипо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
Bane
Добре де, щом той я е вкарал не трябва ли да плаща и мито, и не стават ли бакиите още по-големи?А тва за данъците, не е точно така, масово автокъщите се разбират с купувачите да кажем на цена от 2к за автомобила, но в договора пише примерно че сделката е за 1200.
Коментар
-
Bane написа:Добре де, щом той я е вкарал не трябва ли да плаща и мито, и не стават ли бакиите още по-големи?А тва за данъците, не е точно така, масово автокъщите се разбират с купувачите да кажем на цена от 2к за автомобила, но в договора пише примерно че сделката е за 1200.
Коментар
-
Bane
Immortal написа:Какво мито?!? Вече сме 2014, не е 2006.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар