Колеги здравейте имам един въпрос относно НОИ и живущите в чужбина и в частност Италия. Та живея в Италия от около 4 години и малко, учих тук в един колеж и поработвах, но се наложи да се прибирам защото намерих работа в България. От тук идва проблема искат да съм се записал в Бюрото по труда и да имам платени здравни осигуровки, който не са плащани от 2008 година или по точно имам не внесени 54 осигуровки. Четох в интернет и в сайта на НОИ, че ако имам документ че съм прекарвал повече от 6 месеца (183 дни) мога да го преведа и легализирам и да ги "изчистя", та въпросът ми е какво трябва да се направи какви документи са нужни за това. Тук съм от горе долу 10.2009 година и до 06.2013учих, след това не съм работил на договор никъде. Въпрос н.2: Примерно ако успея да ги "изчистя" тези до октомври 2009, как мога да премахна и другите примерно от 01.2008 до 10. 2009 и тези от 06.2013 до 04.2014. Ще се наложи ли да ги платя на ръка или има начин да ги махна по някакъв начин, понеже нямам възможност да извадя 1000 лева кеш. Въпрос 3: Има ли начин да направя така че да докажа годините в който съм бил тук и за другите да ги разсроча, понеже ми трябва здравно осигуряване както се казва от днес за утре. Ще имам 10 дена да оправя документите в България ще ми стигнат ли? Надявам се ако има колега работещ в НОИ да ми помогне защото найстина много съм се объркал и незнам какво да правя вече. П.С. Извинявам се че съм подвел колегите, исках да кажа НОИ... май много съм се шашнал.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за НОИ и чужбина (Италия)
Collapse
X
-
Моят съвет е да отидеш в НАП и да говориш с тях, защото това са сериозни неща и не е правилно да се обсъждат във форум, а и някой може да ти даде грешен съвет и да ти направи мечешка услуга.По мое мнение не ти трябва 1000 лева. ЦитирамСъгласно чл. 40а от ЗЗО, българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до НАП.Здравноосигурителните права на горепосочените лица след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.Извън тези случаи, здравноосигурителните права на лицата след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 от ЗЗО върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО към момента на внасянето на вноските.Задължително здравноосигурените лица не заплащат здравноосигурителни вноски за периода, през който по отношение на тях се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз, след предварително подадено заявление до НАП (чл. 40б от ЗЗО, в сила от 07.08.2012 г.)Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
-
Проблема ми е в ходенето, защото съм в Италия и от тук мога само да попитам по форума. Просто търся колега който има някаква напредстава или да ми даде напътствие какво мога да направя за да сведа тези пари до минимум пък което остане ще си го платя и така да получа здравни осигуровки който са ми нужни за да започна работа. Просто почетох много материали по темата и е една каша в главата ми, понеже тръгвам "инцидентно" и се налага да оправям страшно много документи.Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++
Коментар
-
Изпрати им имейл, има го в сайта на НАП, може да поискаш и телефона на който да се обадиш - мисля че националния няма да ти свърши работа - мисля, че не може да се набира извън България. По принцип по имейл отговарят доста бързо, в рамките на ден-два. На мен са ми отговаряли в същия ден.грешка, това е номерът от сайта на НАП за обаждания от чужбнина - (+359/2) 9859 6801 . По-добре им звънни.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Ако си се осигурявал здравно там утиваш в някой от офисите на INPS и си искаш удостоверение. Веднага го издават на момента. Има си европейски образец който се признава и в България. Modulo E 104 независимо, че е попълнен на италиански. Няма нужда да се превеждаш или нещо подобно. Дори да нямаш пълни осигуровки там и искаш да си ги изчистиш напълно ще си заплатиш само за периода в който не си се осигурявал в Италия.
Коментар
-
Благодаря много колега за отговора, аз учих тук и мисля че годините в който съм бил на училище се водят като "работни" и имам платени осгуровки, за другите ще трябва да си ги платя. През времето което съм бил в училище съм записан и в бюрото по труда и предполагам има начин с документ от там да докажа престоя си в Италия и до ден днешен, дори като съм бил безработен и не са ми плащани осигуровките. Имаш ли си напредстава дали документ от Бюрото по труда (Centro per L’impiego) би бил официален в България, само за доказване че съм бил в чужбина и да ми се "премахнат" задълженията след юни 2013 до ден днешен. Легализацията като цяло ми е най-малкият проблем тези 60тина лева като знам че за всичките години а близо 980 лева, а нямам възможност да ги извадя кеш за да ги възстановя и търся начин поне да ги приспадна. Аз днеска мислих с жената:1. В случай че аз съм бил осигуряван докато съм учил, и да се наложи да платя осигуровки ще бъдат само около 250-60 лева.2. Ако не са ми плащани осигуровки, да ида до училище и да взема документ че от както съм започнал училище 2010 до юни 2013 аз дъм бил в чужбина и така да подам само декларация за отменяне на адълженията (така бях че някъде)3. Сега като ми каза ти се сетих за друга възможност, ако взема Е 104 и докажа осигуровки за годините в който съм учил и да го съчетая (ако става) с документ от Бюро по труда че съм записан и съм пребивавал тук до края на този месец, така ще избегна плащане на осигуровки, за който дори не съм ползвал услуги и не съм бил в България.Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Коментар
-
Много отдавна се занимавах с тези работи. Въпросните формуляри Е-... и нещо си са много на брой и се издават от различните европейски институции според случая за какво се касае.Бланките са унифицирани и еднотипни че дори да е на език който чиновника не знае може да се ориентира. Със сигурност има и за обучение като ученик или студент вадил съм такъв заради сина но от България за Италия. Не си спомням номера, а и съм доста изморен за да ровя. Е 101 май беше за безработица но да не те подлъжа че карам по спомени. Отиди до инпс и виж какъв ти е статуса в системата щом си бил ученик пък и си работил. И след това до бюрото са безработица. Няма страшно да попиташ и там са хора не хапят и са по в час със законодателството. Стига с тоя нашенски страх от институциите.
Коментар
-
Колега, преди много години минах по този път и инфото,което мога да ти дам не съм сигурен,че е актуално към днешна дата, но все пак ще споделя моят опит.Т.к. аз нямах намерение да се върна до Германия заради един лист хартия направих следното. Отидох в МВР и поисках справка за времето,когато не съм бил в България. На тази база доказах,че не съм бил в страната. Нямах документ,че съм си плащал осигуровките в Германия и затова се наложи да платя 18 месеца назад, за да си възстановя здравните права. Останаха ми няколко месеца задължения, които по никакъв начин не влияеха върху това да съм здравно осигурен. След не знам колко години ( май са 10) тези задължения отпад по давност и държавата никога няма да ги получи от мен. В НАП ми казаха,че не съм длъжен да ги плащам. Затова най-добре се обади в НАП и попитай какви документи да им занесеш и какво да направиш.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Не че ме е страх от институцийте, но просто исках да се ориентирам горе долу по какъв път трябва да мина и търсих начин да намаля плащанетодо минимум защото да им извадя пари за нещо което не съм ползвал.... НЯМА ДА СТАНЕ. Измислих го по някакъв начин, документ от 2010 че съм учил до 2013 ( по закон повече от 183 дни в годината съм пребивавал и трябва да отпаднат) и от декември 2013 до днес ходя на един курс по италиански за сертификат и от там днес говорих и ще взема документ че съм го минавам в момента и ако може да докажа с това даи зчистя всички. Ако не имам самолетни билети от Уиз Аир че съм тръгнал от България миналата година примерно февруари, и сега като мина на границата ще искам печат в задграничният паспорт за да докажа връщането ми и се надявам да станат така нещата. Ако не ще се ходи до полицията и ще се разправям с/у обърканата здравноосигурителната система в Българиа и няма да се оставя.Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Коментар
-
Re: Въпрос за НОИ и чужбина (Италия)
flippy89 написа:Колеги здравейте имам един въпрос относно НОИ и живущите в чужбина и в частност Италия. Та живея в Италия от около 4 години и малко, учих тук в един колеж и поработвах, но се наложи да се прибирам защото намерих работа в България. От тук идва проблема искат да съм се записал в Бюрото по труда и да имам платени здравни осигуровки, който не са плащани от 2008 година или по точно имам не внесени 54 осигуровки. Четох в интернет и в сайта на НОИ, че ако имам документ че съм прекарвал повече от 6 месеца (183 дни) мога да го преведа и легализирам и да ги "изчистя", та въпросът ми е какво трябва да се направи какви документи са нужни за това. Тук съм от горе долу 10.2009 година и до 06.2013учих, след това не съм работил на договор никъде. Въпрос н.2: Примерно ако успея да ги "изчистя" тези до октомври 2009, как мога да премахна и другите примерно от 01.2008 до 10. 2009 и тези от 06.2013 до 04.2014. Ще се наложи ли да ги платя на ръка или има начин да ги махна по някакъв начин, понеже нямам възможност да извадя 1000 лева кеш. Въпрос 3: Има ли начин да направя така че да докажа годините в който съм бил тук и за другите да ги разсроча, понеже ми трябва здравно осигуряване както се казва от днес за утре. Ще имам 10 дена да оправя документите в България ще ми стигнат ли? Надявам се ако има колега работещ в НОИ да ми помогне защото найстина много съм се объркал и незнам какво да правя вече. П.С. Извинявам се че съм подвел колегите, исках да кажа НОИ... май много съм се шашнал.
Коментар
-
Разбирам критиката ти, прибирам се за постоянно за това исках някакви насоки. Кажи ми ти как успя по "селският" начин да ги оправдаеш тези години, защото аз това се опитвам да разбера? Не съм подал тези документи да се отпиша преди да замина защото не съм се информирал и това е моя грешка, за която сега най-вероятно ще си платя. Осигуровките трябва да се оправят за да може да се запиша в бюрото по труда в България и от там ще ме наемат на работа (вече е говорено с рабтодатела и това са неговите условия за да започна там).Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Коментар
-
А бе не знам каква ще е тая работа, дето работодателя ти иска да си регистриран в бюрото по труда задължително?Това може да е само ако си по програма, по която заплатата ти я покриват от бюрото по труда - което значи - минимална (170 евро).Или ако е някакъв младежки стаж, който е за няколко месеца.Аз лично, не бих се върнал заради такава работа.Но всеки си знае.П.П. Искам да кажа - всеки иска в родината. Ама познавам доста хора, които поради носталгия или нещо друго се върнаха... поседяха от няколко месеца до година и пак заминаха. Всички те казват, че повече няма да се върнат, освен на гости.Едната ми сестра е между тия хора. Както и няколко мои приятели.
Коментар
-
Въпроса е такъв че човека иска да се запиша и да ме наеме от там (говорим за Видин и там са само далавери и тн.( за мен е важното да ми плаща)), аз се връщам защото тук няма реализация и парите който изкарвам не ми стигат и тези неща ме карат да се върна, защото там имам възможност да работя и да изкарвам допълнително пари, но това ще го говорим друг път. Аз си мисля, че ако се специализираш в нещо и си добъри много много трудолюбив, винаги ще имаш пари и работа. Чакам да видя колегата какво ще ми отговори.Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар