Накратко: с жена ми закупихме апартамент 77 м2 в малко тухлено блокче. Блокът е със сериозна външна мазилка, а освен това всички външни стени на апартамента са изолирани с гипсокартон. Освен това е с ПВЦ дограма. Апартаментът е бил газифициран, но предишните собственици са отнесли със себе си почти всичко, като са го направили по почти вандалски начин. Налични са САМО тръбата за газ до апартамента и тръбите за радиаторите. Нищо друго! А дори не сме наясно в какво състояние са наличните тръби, макар че това ще се провери по някакъв начин. Вариантите са два:- Възстановяваме газифицирането. Спестяваме около 900 лв. за включване, проект, заверки от пожарната и РЗИ - няма да ги плащаме. Но вътрешната инсталация не е никак евтина. Получихме оферти от 3 фирми, ще струва 3500-4000 лв. - 2 климатика 12-ки + девятка за кухнята, която е малка по размери. Плюс бойлер, който спестяваме, ако минем на газ.Вашите мнения?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Струва ли си да възстановя газификацията на апартамент?
Collapse
X
-
Според мен газ е по-добре.Зависи какви климатици ще сложите, но по груби сметки парите, които ще се дадат и при двата варианта са си все около 3500 - 4000.Нека колеги, които живеят в газифицирани жилища да си кажат мнението!== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
-
За климатиците - у нас ползвам климатици Фуджи и Осака 12-ки, които отопляват по-големи стаи от тези в новия апартамент без никакви проблеми. И двата не са инверторни и струват около 700-750 лв. Така че три климатика, единият от които девятка, няма да са повече от 2000 лв.Обаче тук имам едно питане: може ли вътрешното тяло на климатик да се монтира на гипсокартон и то така, че тръбите да влизат в гипсокартона и да излизат през външната стена зад него?И още нещо: газифицирането осигурява само отопление + топла вода + не малки месечни сметки. Ако го възстановим, вероятно ще се наложи и монтирането на някакви по-евтини климатици само за охлаждане.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Колега преди време, за известен период бях в апартамент, който беше изцяло на газ( парно, топла вода, печки). От наблюдения мога да кажа, че като сметки няма особено голяма разлика ако си на ток и на газ. Самото оборудване е по-скъпо от климатици. Ама гледам ти си запознат вече. Събери мнения от няколко страни и прецени кое е оптимален вариант и като начално вложени пари и за в бъдеще. Иначе малко трудно ще заработиш вътрешното тяло на климатика за гипс-картона. Трябва си здрава стеничка УспехФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
snake написа:Обаче тук имам едно питане: може ли вътрешното тяло на климатик да се монтира на гипсокартон и то така, че тръбите да влизат в гипсокартона и да излизат през външната стена зад него?207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Колега, аз не искам да си натрапвам мнението, но ако бях на твое място слагам хиперинверторни климатици ДАЙКИН ( Силно препоръчвам тази марка поради ред причини и милион разговори с монтажници на климатици в Италия и Кипър) и забравям за проблема. Минусът им е само че струват по 2000 лева (за около 45кв.м.) и ако спре тока спира и топлото. Като разход на ток са много икономични (като за климатик де) и имат безброи функций и екстри.Газта като цяло е добро решение за всяко домакинство, няма да мъкнеш газова бутилка за готварската печка и да и търсиш място къде да я "скриеш". Тук в Италия се отопляваме само на газ и е много удобно за парно, бойлер, топла вода и тн., но идва пак същият момент че като спре тока машината спира и тя ( тук се казва Калдая, не знам на български как е). Минус тук е че газта се качва постоянно като цена и пак ще седиш на студено.Ако аз бях на твое място слагам 3 климатика хиперинверторни и си свиркам, а лятото ще заделям по някой лев за тока през зимата. Дано съм ти бил полезенЛанчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++
Коментар
-
Снейк аз бях в твоето положение, с изключението, че вътрешната инсталация и към момента ми стои на тапи по стените.Какво направих ли? Започнах да купувам хубави климатици ( 2 000лв./бр.) Остава още един за детската и приключвам.С климатика и лятото ще си правиш комфортна температура и зимата (ако е качествен).Комшията ми е на газ, сравняваме си сметките, той топли с 1 стая по-малко. При мене се топли 24/7 с отворени врати навсякъде.Сметките са ни с 70-90лв. разлика. Като имаш предвид, че топли с 1 стая по-малко. Отделно плаща ток.Тухла съм с изолация отвън."Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
Ами то кел файда като плащаш повече... за 4 месеца по 80 лева да спестяваш са си 320 лева, аз не бих ги хвърлил на боклука колега. Прочети малко за ХИПЕРинверторните климатици, шумът е минимален и имат милион опции колко силно да се обдухва стаята, ионизиране, овлажняване и тн. Говоря за климатик като на колегата 2000+ лева за броика, а не 600 лева с включен монтаж.Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++
Коментар
-
flippy89 написа:Ами то кел файда като плащаш повече... за 4 месеца по 80 лева да спестяваш са си 320 лева, аз не бих ги хвърлил на боклука колега. Прочети малко за ХИПЕРинверторните климатици, шумът е минимален и имат милион опции колко силно да се обдухва стаята, ионизиране, овлажняване и тн. Говоря за климатик като на колегата 2000+ лева за броика, а не 600 лева с включен монтаж.
Коментар
-
Абе хора, къде отидохте с тези къщи??? Човека си е купил АПАРТАМЕНТ 77 квадрата!snake, това, дето го пишеш за тръбните пътища, които ще ползваш няма да стане както си мислиш. На 99% съм сигурен, че ще трябва да го правиш наново. Не се наемам да дам съвет, но ще кажа, че 25 градуса са си 25 градуса, независимо дали са постигнати от климатик, камина или нафтова печка. Който твърди обратното нещо не е в час.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Като парното друго няма. Климатика е огромен компромис щом става дума за отопление. Колкото и да е хубав, духа. И като спре си е студено. И никога топлото му не е истинско топло като от камината и парното. Затова и гора по три тона на зима в камината. Кеф цена няма. Иначе по темата - газта е разкошно нещо, но отоплението излиза почти като на ток, и то не с климатици, ами с маслени радиатори или конвектори. Помисли в тази посока. Какво търсиш - кеф и удобство или бюджетно решение.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар