Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прецака се SD картата

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Прецака се SD картата

Прецака се картата на фотоапарата: CENTON SD HC, class 10, 8GB. Стана докато снимах. Първо по време на един клип даде, че не може да го запише, а след това изобщо не разпознаваше картата. Фотоапаратът директно я плюеше, не предлагаше дори да я форматира.Сложих картата в лаптопа и предлага да я форматира. Има ли някакво спасение за снимките, които са на нея, или да я форматирам и да забравя за снимките?Пробвах два софтуера за възстановяване (iCare Data Recovery и Windows Data Recovery), но нищо не стана. Първият въртя около 10 минути и победоносно ми каза, че е възстановил два файла, но всъщност не беше възстановил нищо. Някакви идеи? Никога досега не ми се е случвало подобно нещо. Картата ли е дефектна, мога ли да разчитам на нея след форматиране?
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

GetDataBack от дата.бг примерно.или R-Studio пак от там.търси портъбъл версиите.
    F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

А каква е по принцип файловата система на SD картите: NTFS, FAT, FAT32, друго?

Коментар

Fat32 предполагам я е форматирал апарата, ако не намери нищо - НТФС версията ползвай.
        F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Получи се, възстанових почти всички снимки! 10x!

Коментар

Сега ти трябва някаква програма да тества секторно картата, дали е за кофата.Нещо такова:https://www.dropbox.com/s/jz8aqrbks3...oryToolkit.exe
            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Аз я тествах по сектори с check disk и не даде грешки, но ще я пробвам и с тази програма.

Коментар

Всъщност не намерих софтуер, който да ме убеди, че наистина тества картата. Всичко приключва за секунди и явно никакъв тест не се прави. Довечера ще я тествам по мой си начин: ще я запълня докрай с произволни файлове, малки, големи, огромни (филми), всякакви. После ще копирам файловете обратно от картата на хард-диска, за да видя дали се четат. После ще ги изтрия от картата. Ще повторя операцията 2-3 пъти. Ако всичко е точно, ще си я оставя (поне до следващия срив, ако има такъв). Ако не - директно я изхвърлям.

Коментар

Не бързай да затриваш картата, може да е от камерата. Попадал съм на такива случаи. Ако на компа няма проблем с форматиране, запис и четене на картата, значи не е дефектна. А това което ти се е случило, може да малшанс. Външен фактор (смущение от GSM примерно) може да е повлиял на записа и да се е получила гршка във файловата система.
                  Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Не, няма да я изхвърля докато не даде отново дефект. Стига да издържи теста довечера, разбира се. Ако не го издържи, е ясно, че ще я изхвърля. А иначе, може би й дадох много зор вчера. Гледах волейболен мач и исках да хвана някоя хубава ситуация на клип. Снимах поне 20 кратки клипа в рамките на час. Освен това многократно изключвах и включвах фотоапарата, защото ме беше страх да не паднат батериите. Беше и доста студено в залата. Та цялата тази комбинация може да е довела до засечката.

Коментар

snake - с кой софт ги възстанови?
                      "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                      Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

GetDataBack for FAT

Коментар

Принципно е добре да форматираш отново картата и то от камерата след този проблем.Ако има възможност за Low Level Format още по-добре.След това пусни тестовете, които си намислил.Навсякъде препоръчват картата да се форматира на камерата а не от виндоуса.И донякъде съм съгласен, най малкото именно заради самият уиндоус
                          I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Да поясня: с GetDataBack снимките не се възстановиха върху картата, а върху хард-диска. Мисля, че дори не можеш да избереш опция да ги възстановиш върху същия носител. След възстановяването на снимките SD картата беше в същия нечетим от фотоапарата вид и се наложи да я форматирам през лаптопа. После разбира се я форматирах и през менюто на фотоапарата. Сега всичко изглежда наред. Преди малко я наблъсках с 8 GB филми и снимки, после ги копирах от картата върху лаптопа - четат се, което ме кара да мисля, че не е повредена. Дано обаче не ми направи пак този номер, защото не е приятно. Не че е бог знае какво да загубиш 1000 снимки, но все пак.

Коментар

Esper написа:
                              Принципно е добре да форматираш отново картата и то от камерата след този проблем.Ако има възможност за Low Level Format още по-добре.След това пусни тестовете, които си намислил.Навсякъде препоръчват картата да се форматира на камерата а не от виндоуса.И донякъде съм съгласен, най малкото именно заради самият уиндоус
                              :D Колега, това не е хард диск върху който се записват магнитни импулси, а чип, чиито клетки просто се ресетват в "изходно състояние". Няма смисъл от някакви специални обработки чрез форматиране на ниско ниво и други подобни.
                              Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Working...
                              X