Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как е правилно да напишем: Жабка или Джабка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

И аз като роден и израсъл на село знам, че се казва джабка от задан време. :D Може и грешно да е ,но кой да ти каже ?
    Фиат Панда 1.2 2006година
    Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Интересно ми стана. Двама души от два, доста отдалечени края на страната рапортуват, че използват думата джапка. Аз пък тази дума никога не съм я свързвал със жабките, било животното, било нишата в колата или скобата. Всъщност, да, както и някой по-нагоре написа, думата използваме и за кръговете, които оставя камък (плосък обикновено) върху огледална водна повърхност, хвърлен под определен ъгъл.Думата джапка ми се струва някакво умалително на джапам. Сещате ли за значението? Тази дума я използвам за "... боса по асфалта вървя си...", т.е. "боса по асфалта джапам" или "джапам в калта" от там и джапанка.Или "Виж децата как джапкат боси в калта", примерно.
      Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
      Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
      Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX

Коментар

Ами по сите форуми повечето пишат джапка

Коментар

Да бе, вярно. Не съм обърнал внимание.Явно Ванката съвсем основателно е пуснал темата.Колега Коцев, ние си джапаме тука, а в момента Дидо би трябвало да черпи за новия си Фиат. Аз не отидох на среща, щото ми е студено. А сега ме е малко яд...

Коментар

Виждал съм, включително и в национални всекидневници, думата, описваща отделението в купето на автомобила, предназначено за документи и разни дреболии, написана в различни варианти: жабка, жапка, джабка, джапка. В единствено меродавния правописен речник на българския език фигурира само думата жабка.И тъй като темата се превърна в нещо като правописна такава, колеги, не пишете заглавията на темите с точка накрая. Само в първите две страници в раздела видях няколко такива теми. Да кажем, че не е правилно :D .
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

muns61 написа:
              Асоциация с формата на жабката - зинала жабешка уста. Особено, ако е с овална форма, а на някои по-стари коли и камиони е без капак, само хралупа.
              FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
              FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Offtopic
                lhristov написа:
                ... "джапам в калта" от там и джапанка...
                Аз пък винаги съм си мислел, че "джапанка" (японка) идва от Япония (Japan).https://www.google.com/search?q=japa...&bih=690&dpr=1
                FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
                LPG System BRC Just

Коментар

Приемам и се съгласявам. Аз не съм лингвист.А тази ми е фейвърит.Баш джАпанка :D
                  Прикачени файлове

Коментар

Тоталната неграмотност и липса на обща култура ще джапа все по-уверено в обществото. Достатъчно е да почетете новинарските сайтове, пълни с правописни грешки и безсмислени фрази.А в автофорумите май АКУМУЛАТОР в повечето случаи е написан като ДЖАБКА...Ха-ха, наистина съм сбъркал клавишите! :D На този лаптоп от 2 дена изчезна редактора, ще го преслушам.
                    Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

muns61 написа:
                      Тоталната неграмотност и липса на обща култура ще джапа все по-уверено в обществото. Достатъчно е да почетете новинарските сайтове, пълни с правописни грешки и безслислени фрази.А в автофорумите май АКУМУЛАТОР в повечето случаи е написан като ДЖАБКА...
                      Много прав си, но и ти си допуснал грешка :D Поправи Я.А за АБ и аз видях тази седмица много грешки във Форума ни. Но някак си ми омръзна.И моята клавиатура нещо не захапва винаги, но внимавам. Правя си чек.

Коментар

muns61 написа:
                        Тоталната неграмотност и липса на обща култура ще джапа все по-уверено в обществото. Достатъчно е да почетете новинарските сайтове, пълни с правописни грешки и безслислени фрази.А в автофорумите май АКУМУЛАТОР в повечето случаи е написан като ДЖАБКА...
                        Хахаха...Май грешката за Акумулатора се визира моята тема По принцип знам как се пише...ама съм го написал грешно Трябваше поне един чек да си направя. Малко ми е остро така да се категоризира "липса на обща култура" и " неграмотност". Така това беше малко извън темата. Иначе и аз си го знам жабка
                        ФИАТ- Пътят е само формалност
                        ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                        -----------------------------------------------------
                        FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Как е правилно да напишем: Жабка или Дкабка
                          Абе то и в заглавието има грешка ,ама нейсе. ПП става дума за заглавието на анкетата .

Коментар

Две грешки , уважаемый .
                            FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                            FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

жабка

Това има много значения Жабка (музикален инструмент) - музикален перкусионен инструмент Жабка (строителство) - крепежен елемент в строителството Жабка (автомобилна) - малко шкафче или ниша на арматурното табло на автомобил Жабка (риболов) - вид примамка в риболова Жабка (игра) - игра с плосък объл камък, който се хвърля по водна повърхност. "Жабката" е сполучлива, когато камъкът откочи от повърхността поне два пъти.
                              КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                              Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                              http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Ейййййййййййй, вижте кой - Ключара се включи в тази тема.Чест и почитания! Но, трябва да признаем, че в последно време внимава. И няма Е. Нали?Сигурно си е купил речник. А?

Коментар

Working...
                                X