Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как е правилно да напишем: Жабка или Джабка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Как е правилно да напишем: Жабка или Джабка

Въпроса е как е правилно да се напише: Жабка или Джабка
    Manowar - Татко
    Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
    Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
    Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
    Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко

Жабка е правилно от малка жаба та така и автомобилна жабка за съхранение на малки предмети.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

На мен ми е чудно откъде им идва на някои "джабка"?

Коментар

Джабка го използвахме като малки на село като хвърляхме камъчета в язовира.На това викахме джабки.Колкото до колата,правилното според мен е жабка,така и си го изговарям ...
        Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
        Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
        Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

Жабка. Ама защо жабка.... незнам. Англоговорящите му казват отделение за ръкавици.

Коментар

Airfan написа:
            Жабка. Ама защо жабка.... незнам. Англоговорящите му казват отделение за ръкавици.
            Е как защо , нали караме жабарски коли :D

Коментар

Жабка, но и двете са неправилни Води се "отделение за дреболии" и нямам идея как по нашите ширини се е свързало с безопашато земноводно, ама ей на ... факт

Коментар

Princo написа:
                Джабка го използвахме като малки на село като хвърляхме камъчета в язовира.На това викахме джабки.Колкото до колата,правилното според мен е жабка,така и си го изговарям ...
                Точно от там идва проблема. Много селяндури отидоха по градовете и почнаха да налагат тяхното. Само не бъркайте селянин със селяндур.Така както казват плашка вместо флашка, шуплер вместо шублер......Онзи ден в един друг форум на болт казват винт ама много бързо заключиха темата и не ми дадоха възможност да им кача снимка от учебник.Гласувах за жабка макар, че въпроса го няма в отговорите

Коментар

Това за джабката за първи път го чувам, че чак и мнение да се сондира.
                  chaveto написа:
                  ...Онзи ден в един друг форум на болт казват винт ама много бързо заключиха темата и не ми дадоха възможност да им кача снимка от учебник....
                  Възползвай се в другия форум, за да качиш материалите, които си бил подготвил.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Аз пък за разлика от вас цял живот съм го знаел "Джабка", може да е на хасковски диалект, знам ли. И това не е свързано с неграмотност. Държа да отбележа. Някой ако иска да ми докаже, че съм неграмотен, моля да опита. А етимологията на думата е пълна загадка за мен.Истината е, че си нямаме дума за главкомпартмънта...
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

chaveto написа:
                      Така както казват плашка вместо флашка, ...
                      Думата Джабка аз не знам да съществува. Струва ми се, че Ванката си я е измислил само за да провокира анкета. А пък плашка и флашка са си две корено различни неща.П.П. понеже Явор е писал преди мен ще добавя. Да ви слагам ли снимки на жабки? За кола и животното (земноводното).Мисля, няма смисъл. Питайте Чичкото...П.П.П. Пак ще редактирам, защото докато гледах снимки видях и още едно значение на думата. Така се казва на скобите за пристягане на тръбите за строителните скелета.
                      Прикачени файлове
                      Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
                      Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
                      Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX

Коментар

Yavor написа:
                        Истината е, че си нямаме дума за главкомпартмънта...
                        Ръкавичарник?
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Асоциация с формата на жабката - зинала жабешка уста. Особено, ако е с овална форма, а на някои по-стари коли и камиони е без капак, само хралупа.
                          Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

chaveto написа:
                            Така както казват плашка вместо флашка, шуплер вместо шублер......
                            Баща ми, бог да го прости, цял живот беше шлосер и от него знам понятието флашка, тогава не съществуваха компютрите. Когато започнах работа в ИЗ Болшевик, който произвеждаше металорежещи инструменти и сега продължава под друго име, там го наричаха плашка. За да не съм невежа питах старите кучета защо е плашка, а не флашка и отговорът им беше, че това е едно и също, но понеже бяхме русофили и руснаците така я наричали, затова и ние минахме на плашки.
                            FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                            Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Working...
                            X