Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчева система за топла вода, каква?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

А вие у вашата къща да не би да се къпете един път седмично за по 3 минути в банята. То на времето в казармата нямаше такива гаври. То освен за къпане има и кухня там не потдържате ли някаква елементарна хигиена. Или ще ми кажеш всичко в съдомиялнята и толкова. Ама и за там се харчи вода и ток. Привединия пример съм го дал за една средно статичстическа къща в България без много екстри на реални замервания без потребителите да знаят че нещо се мери. И това е минимума като консумация без лишаване от комфорта и някакви лишения. То и на мен ми се иска да не плащам никакъв ток ама няма как. За сега само цената на фотоволтаиците падна на що годе приемливи цени. Но акумулаторите си остават скъпи и каквато и инвестиция да направиш е само заради чесането на крастата. Вузвращаемост или някакви ползи за сега не става. А това дали ти е 1, 2, 3 или 33 киловатов бойлера съвсем не е от значение. Енергията за загряване на определено количество вода от дадена температура до друга е винаги една и съща ако ще и на Марс или на някъде другаде из познатата ни вселена. А това пък с хоризонталния бойлер и бързото изстиване не знам от къде го измисли. Виж ако не му е сложена изолация ще се съглася. И на мен ми се ще като ударя една ракийка и да влезна в матрицата и да ми е благо на душата ама не става и не минавам само с една.
    BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Ако мислиш, че го грея всяка нощ, за да се къпя по веднъж в седмицата, добра логика вадиш
      Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Не колега не диря никаква логика. Просто от приведените примери виждам че ти съвсем нямаш нужда от топла вода. Можете дори и да минете и още по на тънко. И след като нямаш такива нужди какво спориш в тема която практически не те касае. Или само за спорта да трупаме постове. И без това по горе писах че нямам време да влизам във форума та сега не мисли че ще ти и отговарям повече. Пък и за какво ли да пиша повече в темата аз съм пълен лаик и само си чеша пръстите по клавиатурата. Айде със здраве. Нищо лично.
        BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

И тук се очертават разногласия, както и очаквах. Че ще слагам такава система, ще слагам и все повече мисля от т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини. При положение, че толкова бавно става изплащането на такава система, не виждам смисъл от даването на 2 хилки. Казват ми, че тези с бойлера на покрива се загрявали значително по - бързо от другите и достигали по - висока температура. Отделно 1,5 KW нагревател, когато не е достатъчно топла водата. Ако греша някой да ме поправи.Марка, модел към които да се насоча?Поздрави на всички!
          Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
          Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002

Коментар

cokata_23 написа:
            т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини...
            хиххииихихи по-ефтини хехехехехе - вакуумните са поне 1500-2000 пари... моите 2.15 кв. м. селективни медни турски ги взех преди 2 години за по 440 лв. бройката...
            Fiat Punto 1.1-Синята птица
            Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
            Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува. Ама сме ли
              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

donnna написа:
                cokata_23 написа:
                хиххииихихи по-ефтини хехехехехе - вакуумните са поне 1500-2000 пари... моите 2.15 кв. м. селективни медни турски ги взех преди 2 години за по 440 лв. бройката...
                Хехехе.... Давай евтиното предложение тогава......Вакуумни гледам от 600 до 1100лв за 120л бойлер, даже 1100 лв е 150л. . Разликата е, че единият бойлер е под налягане и с електрически контролер. Колега lov, сподели каква система трябва да се вземе тогава за да не замръзва. Дай пример, макар и линк.Предполагам ще е полезно хората да знаят кой тип система е по добра, с какво управление, какви соларни панели и.т.н. Надявам се няма да се счита като реклама.
                Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
                Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002

Коментар

Напиши в гугъл направи сам и влез във форума - за по-качествена информация...

Коментар

cokata_23 написа:
                    donnna написа:
                    cokata_23 написа:
                    Хехехе.... Давай евтиното предложение тогава......Вакуумни гледам от 600 до 1100лв за 120л бойлер, даже 1100 лв е 150л. . Разликата е, че единият бойлер е под налягане и с електрически контролер. Колега lov, сподели каква система трябва да се вземе тогава за да не замръзва. Дай пример, макар и линк.Предполагам ще е полезно хората да знаят кой тип система е по добра, с какво управление, какви соларни панели и.т.н. Надявам се няма да се счита като реклама.
                    Колега май най на пред вземи прочети няколко стари теми от този форум като например http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...547&highlight= И обърни особено внимание какво е написал колегата Immortal че всеки път повтаряме едно и също. За останалото кое как и какво по добре е да си направиш разходка из другите форуми. То няма да ни бият за реклама но нещата са хем прости хем и сложни защото всеки има различни подходи по темата и бюджета с който разполага. А само с два реда трудно може да се обясни кое как и защо. А форума си е за автомобили и нещо не се връзваме. А търговци със сигурност ще те налазят със всякакви предложения за евтини и работещи панели и системи. От тях оттърване няма където и да попиташ са като хиените. Подаваш им пръстче и те захапват за ръката до рамото.:D :D donnna ти предложи да ползваш "Чичо Гошо’ и да намериш темите в този форум http://www.napravisam.bg/forum/viewt...p?f=10&t=42737 В нея има прекрасен пример как от нещо замислено с голям бюджет може да се мине на още по тънко. И как даже уж скъпите и маркови неща създават на края проблеми. Ама какво да се прави контролера за управление вече е бил купен. Добре че поне не беше се и набутал с панелчета от илядо лева парчето. А дали е доволен от крайния резултат може и да го попитате там.Аз резултата го знам защото в повечето време контактувахме по скайпа и доста неща са спестени в темата.П.П.donnna Да попитан че нещо ми се губи. Какво направи в крайна сметка какви панели сложи? Помня само че ряза радиатори като за начало на експериментите.
                    BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

lov написа:
                      И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува. Ама сме ли
                      Ти определено това работиш щом ми се пънеш от кеф на еФтиното китайче.Ти ако работиш това на клиентите си това ли им предлагаш?едно китайче да вземем няма проблеми.Че ако на мен кажеш така и ще те изгоня,да правя компромис със инвестицията си.Голем си майстор няма що.

Коментар

nai7 написа:
                        lov написа:
                        Ти определено това работиш щом ми се пънеш от кеф на еФтиното китайче.Ти ако работиш това на клиентите си това ли им предлагаш?едно китайче да вземем няма проблеми.Че ако на мен кажеш така и ще те изгоня,да правя компромис със инвестицията си.Голем си майстор няма що.
                        Ти сега така пишеш, ама ако колегата беше "снесъл" четири цифрени цени за супер - дупер система сигурно щеше да го обвиниш в кощунство, а предложената "инвестиция" щеше да я приемеш, като грабеж.
                        A17DTС/S
                        Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Айде сега пак виновен щото съм почти убеден че от компютъра на който пишеш е мейд ин чайна. Е и какво съм виновен че китайците имат работеща икономика и произвеждат а ние се обърнахме само на консуматори.То в начлото нарицателно за качеството беше стоката вкарвана от турция, А сега както гледам лафа "Ако не е правено в китай значи е менте’’ ще стане истина. Та в тоя форум има доста хора които ме познават и знаят какво работя. И да занимавам се със соларни системи повече от четвърт век но до ден днешен печалбата ми е била някоя бира и хубава приказка от някой приятел на който съм помогнал безплатно с някой съвет. А пък за търговията със соларни елементи да не говорим. Ако стана търговец със сигурно ще си първия който ще научи но по вероятно е вместо дъжда да завалят камъни.
                          BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

lov написа:
                            П.П.donnna Да попитан че нещо ми се губи. Какво направи в крайна сметка какви панели сложи? Помня само че ряза радиатори като за начало на експериментите.
                            радиаторите ги предадох на вторични суровини и взех 90 лева преди две години взех два панела турски селективни медни и сега съм с тях и ... жената е много доволна

Коментар

donnna написа:
                              ... жената е много доволна
                              Те жените винаги са много доволни кога чоплим нещо из къщи и сме им под око. Пък ако наистина почне да върши работа съвсем добре но забелязах една друга лека подробност. Ще трябва да копаем и кладенци щото това водата пък за нищо я нямат. . То не че и аз я пестя ама те кат знаят че на далавера и все да се плацикат. И терасите взехме да мием с топла че по лесно ставало. А сметките ми за вода се качиха почти двойно.По точно потреблението.
                              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

ntodorov написа:
                                nai7 написа:
                                lov написа:
                                Ти сега така пишеш, ама ако колегата беше "снесъл" четири цифрени цени за супер - дупер система сигурно щеше да го обвиниш в кощунство, а предложената "инвестиция" щеше да я приемеш, като грабеж.
                                Знаеш ли градски,само веднъж или два пъти съм казал на някой клиент за китайска помпа хората казват "Аааа не,китайче не искам"Нали,голям кеф китайска помпа за 50-60 лв спестявам едни 60-70-80 лв цар съм.Да разбирам ли че ти ще дадеш суматлък ти мангизи и накрая ще си вземеш китайска помпа за да спестиш 60-70-80 лв?

Коментар

Working...
                                X