А вие у вашата къща да не би да се къпете един път седмично за по 3 минути в банята. То на времето в казармата нямаше такива гаври. То освен за къпане има и кухня там не потдържате ли някаква елементарна хигиена. Или ще ми кажеш всичко в съдомиялнята и толкова. Ама и за там се харчи вода и ток. Привединия пример съм го дал за една средно статичстическа къща в България без много екстри на реални замервания без потребителите да знаят че нещо се мери. И това е минимума като консумация без лишаване от комфорта и някакви лишения. То и на мен ми се иска да не плащам никакъв ток ама няма как. За сега само цената на фотоволтаиците падна на що годе приемливи цени. Но акумулаторите си остават скъпи и каквато и инвестиция да направиш е само заради чесането на крастата. Вузвращаемост или някакви ползи за сега не става. А това дали ти е 1, 2, 3 или 33 киловатов бойлера съвсем не е от значение. Енергията за загряване на определено количество вода от дадена температура до друга е винаги една и съща ако ще и на Марс или на някъде другаде из познатата ни вселена. А това пък с хоризонталния бойлер и бързото изстиване не знам от къде го измисли. Виж ако не му е сложена изолация ще се съглася. И на мен ми се ще като ударя една ракийка и да влезна в матрицата и да ми е благо на душата ама не става и не минавам само с една.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Слънчева система за топла вода, каква?
Collapse
X
-
Не колега не диря никаква логика. Просто от приведените примери виждам че ти съвсем нямаш нужда от топла вода. Можете дори и да минете и още по на тънко. И след като нямаш такива нужди какво спориш в тема която практически не те касае. Или само за спорта да трупаме постове. И без това по горе писах че нямам време да влизам във форума та сега не мисли че ще ти и отговарям повече. Пък и за какво ли да пиша повече в темата аз съм пълен лаик и само си чеша пръстите по клавиатурата. Айде със здраве. Нищо лично.
Коментар
-
И тук се очертават разногласия, както и очаквах. Че ще слагам такава система, ще слагам и все повече мисля от т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини. При положение, че толкова бавно става изплащането на такава система, не виждам смисъл от даването на 2 хилки. Казват ми, че тези с бойлера на покрива се загрявали значително по - бързо от другите и достигали по - висока температура. Отделно 1,5 KW нагревател, когато не е достатъчно топла водата. Ако греша някой да ме поправи.Марка, модел към които да се насоча?Поздрави на всички!Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002
Коментар
-
cokata_23 написа:т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува.Ама сме ли
Коментар
-
donnna написа:cokata_23 написа:т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини...Давай евтиното предложение тогава......Вакуумни гледам от 600 до 1100лв за 120л бойлер, даже 1100 лв е 150л. . Разликата е, че единият бойлер е под налягане и с електрически контролер.
Колега lov, сподели каква система трябва да се вземе тогава за да не замръзва. Дай пример, макар и линк.Предполагам ще е полезно хората да знаят кой тип система е по добра, с какво управление, какви соларни панели и.т.н. Надявам се няма да се счита като реклама.
Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002
Коментар
-
cokata_23 написа:donnna написа:cokata_23 написа:т. нар. термосифонни системи с вакумни тръби. Мисля, че те бяха по - евтини...Давай евтиното предложение тогава......Вакуумни гледам от 600 до 1100лв за 120л бойлер, даже 1100 лв е 150л. . Разликата е, че единият бойлер е под налягане и с електрически контролер.
Колега lov, сподели каква система трябва да се вземе тогава за да не замръзва. Дай пример, макар и линк.Предполагам ще е полезно хората да знаят кой тип система е по добра, с какво управление, какви соларни панели и.т.н. Надявам се няма да се счита като реклама.
Коментар
-
lov написа:И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува.Ама сме ли
Коментар
-
nai7 написа:lov написа:И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува.Ама сме ли
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Айде сега пак виновен щото съм почти убеден че от компютъра на който пишеш е мейд ин чайна. Е и какво съм виновен че китайците имат работеща икономика и произвеждат а ние се обърнахме само на консуматори.То в начлото нарицателно за качеството беше стоката вкарвана от турция, А сега както гледам лафа "Ако не е правено в китай значи е менте’’ ще стане истина. Та в тоя форум има доста хора които ме познават и знаят какво работя. И да занимавам се със соларни системи повече от четвърт век но до ден днешен печалбата ми е била някоя бира и хубава приказка от някой приятел на който съм помогнал безплатно с някой съвет. А пък за търговията със соларни елементи да не говорим. Ако стана търговец със сигурно ще си първия който ще научи но по вероятно е вместо дъжда да завалят камъни.
Коментар
-
lov написа:П.П.donnna Да попитан че нещо ми се губи. Какво направи в крайна сметка какви панели сложи? Помня само че ряза радиатори като за начало на експериментите.преди две години взех два панела турски селективни медни и сега съм с тях и ... жената е много доволна
Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
donnna написа:... жената е много доволнаПък ако наистина почне да върши работа съвсем добре но забелязах една друга лека подробност. Ще трябва да копаем и кладенци щото това водата пък за нищо я нямат.
. То не че и аз я пестя ама те кат знаят че на далавера и все да се плацикат. И терасите взехме да мием с топла че по лесно ставало. А сметките ми за вода се качиха почти двойно.По точно потреблението.
Коментар
-
ntodorov написа:nai7 написа:lov написа:И като дойде зимата и трябва да се точат щото не се знае какво ще намериш на пролет. Щот тоя нагревател е уж против замръзване но не замръзва бойлера ами тръбите към него. Не казвам че са лоши или не работят. Напротив имат добра ефективност но са проектирани с идеята че са за по топъл климат и инцидентното падане на температурите е за много кратко време. Стават за места в инцидентно ползване. лятото за вили или селски къщи които само тогава се ползват.Да поясня говоря за тези така наречените отворен тип.Колегата вероятно е гледал такива. Та те са ниско бюджетен вариант. Топлата вода се връща на самотек от бойлера така че инсталацията трябва да е предвидена за това. Има и под налягане но там цените са вече някъде там че и по на горе. Аз съм с алуминиевите панели системата е затворена така че колкото изкарат. Дали са медни или алуминиеви всичко опира до цена. Ама те и на колите радиаторите алуминиеви та каквото и колкото.Да изкарат още 10 години пък ще сложим нови. Иначе точно тези миналата година тези турските алуминиеви ги даваха с бонус и по една помпа на 220 лева комплекта. Помпите китайчета "Тайфу" ама си бачкат. Една идея по шумни от оригинала ама кой ти гледа като ги слагам на покрива. Всъщност с една такава въртя парното на тъщата и е в стаята с камината. Не се оплаква втора зима че я чува.Ама сме ли
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар