Immortal написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Слънчева система за топла вода, каква?
Collapse
X
-
04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+
-
Аз предлагам първо да се изчислят максималнита мощност/ватове/ на кв/м на слънчевото греене, цената на инвестицията спрямо цената на тока и след това да се решава има ли сметка или няма. Ако инвестицията се изплаща за повече от 5 години, зарежи! Правих изчисления за собствената ми къща в София и директно се отказах.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
.
Лично аз съм със система под налягане с 200л.боилер на покрива,цялата система си е монтирах сам като цялата работа с тръбите ми легна 1380лв.Имам я от 5г.и 4м.живея на 6ти етаж над мен има още два.За толкова години не ми е замръзвала нито веднъж,тръбите които са изложени на външно влияние са 2по1,5м с 2изолации.Днес в Пловдив до обед беше мъгла и след това напече,температурата която показва в момента е 44С.Ако целият ден няма слънце има нагревател за доподгряване 1,5киловата.Недостатък е когато няма налягане,трябва да се изчака да спадне потреблението за да се ползва спокойно.
Коментар
-
Immortal написа:nai7 написа:замръзна тръбата на студената вода,въпреки изолацията която имаше.
Коментар
-
Ами аз по отдавна питах и малко на майтап им се видя темата на колегите за соларни системи и темата скоропостижно умря. Иначе зависи и от евтини панели при подходящо изградена система, имали малко слънице може да се изкяри малко от Дедо Боже далаверка. При мен системата е 2 панела и 120 литров бойлер. Днеска до към 3 часа видях че е качило на 62 градуса. С риска пък да се появят специалисти във форума и да ме захапят аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели. За рекламите не ми се говори щото по едно време един се опитваше да ми обяснява как дори и на лунна светлина работели. Така че преди да се хванете с такава инвестиция прочетете не само рекламите а и по другите форуми какво е направено и как работи. Малко късно се включих но напоследък много рядко влизам във форума. Не че съм зарязал фиатите ами нямам много свободно врем.
Коментар
-
аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
pplk написа:аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели
Коментар
-
Аз ако пусна бързонагряващ бойлер 18кв. и трябва да бягам навънка в таблото да вдигам бушона. И най-смешното е, че от ЕОН не ми разрешиха да го сменя с по-голям, защото така бил проектирана кооперацията."Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
18kW блъска само ако съм пуснал всички мивки и душове из нас. Аз се къпя с 42 градуса вода и сега през зимата не лапа повече от 8kW. Тва за 15-20 минути. Изразходвани 2,666kW. Ако съм с обемен бойлер 80л.3kW, ще съм подгрял 80л, а ще съм изразходил 30-40л. и водата пак ще е студена. От там идва икономията.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Ако чакате инвестиция в "зелена" енергия да я избиете има много време за чакане. Това не се прави за "избиване", а като имаш свободни пари да ги вложиш в нещо, което да ти е полезно, като забравяш колко си вложил и така.В къщи имам такава система с два панела на покрива, селективни с медни тръби, отгоре стъклото е нещо като с миниатюрни лупи, не е прозрачно, от най-евтините. Бойлера е в мазето 120 литра за две бани и кухня, с две серпентини - едната за колекторите, другата за камината. Серпентината на колектора е пълна с антифриз не я източвам. Има помпа, която да върти антифриза като панела е по-топъл от водата в бойлера, като се изравнят двете температури спира, после пак и т.н. Управлява се от контролер с два датчика, по спомен към 60 лв. беше готов с датчиците. От мазето до покрива 3 етажа съм прекарал най-обикновени тръби за парно с алуминиева вложка. Горе съм сложил 3 литра разширителен съд, който държа на дъното, понеже двата панела събират горе-долу толкова антифриз в тях и ако спре тока да има къде да отиде - до сега дори и лятото като е спирал тока не е изхвърляло антифриз, значи съда е достатъчен.Цялата система съм си я правил сам, защото труда тогава излизаше колкото частитекакто и парното с камината и ел. инсталацията за бойлера - с контактор и ключ с индикатор на етажа. Така силовата верига е през контактора и НИКОГА не нагаря терморегулатора или каквото и да било от "смешната" инсталация на бойлера.Като цяло такова нещо си заслужава ако имаш малко свободни пари, които няма какво да правиш и можеш да си го направиш САМ, не е трудно иска да можеш да мислиш и малко четене, да не си бягал едно време от часовете по физика и химия. Същото се отнася и за колите и за всичко останало вече - не можеш ли да го ремонтираш сам по-добре на моргата или в кофата и друго, много по-евтино излиза.
Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
ilko-gd написа:.......
Коментар
-
Много мразя като се почнат едни приказки точно за супер пупер и не знам си какви други измишльотини за материалите от които са направени панелите. Алуминия медта и техните сплави са все едни и същи независимо дали са направени в китай турция или не знам къде си. Всичко опира обаче до простата аритметика. Добитата енергия от соларен панел е правопропорционална на неговата площ. В добавка и неговата изолация.Но общото впечатление че дори и най евтинките панелчета са добре запасени в тази си част. А далаверата от цялата работа е обратно пропорционална на неговата цена. Да не кажа и експонента макар че съм сигурен че съм напълно прав. И от цялата тази работа излиза че колкото по бързо ти се изплатят вложенията толкова далаверата е по голяма. Бойлера в една къща е най големия бирник в сметката за ток. Правил съм замервания преди години и се оказа че средната консумация за едно тричленно семейство с доста икономии по въпроса е около 200 kW/h за месец. Не сте ли в клуба ръцете ви пречат няма проблем да си стъкнете прилично работеща система за минимални средства. А с малко помощ от приятелски съвети може даже да работи и повече от добре. Казвам съвети защото не винаги сметките са пряко приложими. Зависи какво ще се търси в крайна сметка. Дали ще се ползва само лятото или целогодишно. Дали има удобно място за монтиране на панелите. Понякога не могат да се насочат точно на където трябва и една носеща конструкция ще струва повече от колкото цената на един допълнителен панел. Да не говорим и за естетическата страна на нещата когато панелите остават почти незабележими като добавка на покрива. Така че има ли човек мерак спокойно може да показва среден пръст на енергийните монополисти. А и никога не забравяйте че апетита идва с яденето. Така че мислете и за бъдещи добавки и допълнителни екстри.
Коментар
-
lov написа:...Бойлера в една къща е най големия бирник в сметката за ток. Правил съм замервания преди години и се оказа че средната консумация за едно тричленно семейство с доста икономии по въпроса е около 200 kW/h за месец...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар