Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчева система за топла вода, каква?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    ...Такава система без хубава електроника и правилна схема на свързване не върши работа. Най-добре е да се доверите на фирма, имаща опит с подобни неща.
    Електрониката я направих аз на нашата система.Два диода вързани в права посока се използват за термо датчици.Един операционнен усилвател усилва разликата в напреженията върху диодите.Единия датчик е на бойлера, другия е на колектора.Помпата включва ако има поне 2 градуса разлика в температурата.Сега правя ново устройство с микроконтролер, датчици с точност 0,4 градуса и безжична връзка за репортване на температурата и състоянието.
    04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Аз предлагам първо да се изчислят максималнита мощност/ватове/ на кв/м на слънчевото греене, цената на инвестицията спрямо цената на тока и след това да се решава има ли сметка или няма. Ако инвестицията се изплаща за повече от 5 години, зарежи! Правих изчисления за собствената ми къща в София и директно се отказах.
      207 тиква автомат
      новокромаджия 2.4 печка

Коментар

.

Лично аз съм със система под налягане с 200л.боилер на покрива,цялата система си е монтирах сам като цялата работа с тръбите ми легна 1380лв.Имам я от 5г.и 4м.живея на 6ти етаж над мен има още два.За толкова години не ми е замръзвала нито веднъж,тръбите които са изложени на външно влияние са 2по1,5м с 2изолации.Днес в Пловдив до обед беше мъгла и след това напече,температурата която показва в момента е 44С.Ако целият ден няма слънце има нагревател за доподгряване 1,5киловата.Недостатък е когато няма налягане,трябва да се изчака да спадне потреблението за да се ползва спокойно.

Коментар

Immortal написа:
          nai7 написа:
          замръзна тръбата на студената вода,въпреки изолацията която имаше.
          Ами... няма работа тръба с вода, дори и изолирана, навън на студа.В случай, че е вода, а не антифриз, системата се източва още есента.Не знам как да го обясня.Щом отива тръба с вода горе, значи системата е термосифонна - а те ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се източват.При помпените системи по цялата система си циркулира антифриз - от панела до бойлера, а бойлера си седи на топло в жилището. Само те не се източват.Всичко останало са импровизации на самозвани "майстори".
          Не е баш така. Има си друг вид изпълнения при които и зимата системата си работи.В бачкането е такова изпълнението, просто има нагревател.

Коментар

Ами аз по отдавна питах и малко на майтап им се видя темата на колегите за соларни системи и темата скоропостижно умря. Иначе зависи и от евтини панели при подходящо изградена система, имали малко слънице може да се изкяри малко от Дедо Боже далаверка. При мен системата е 2 панела и 120 литров бойлер. Днеска до към 3 часа видях че е качило на 62 градуса. С риска пък да се появят специалисти във форума и да ме захапят аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели. За рекламите не ми се говори щото по едно време един се опитваше да ми обяснява как дори и на лунна светлина работели. Така че преди да се хванете с такава инвестиция прочетете не само рекламите а и по другите форуми какво е направено и как работи. Малко късно се включих но напоследък много рядко влизам във форума. Не че съм зарязал фиатите ами нямам много свободно врем.
            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Аз колегата lov на тая тема съм го признал!
              Fiat Punto 1.1-Синята птица
              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели
                Абсолютно съгласен!!!Сега да изкажа и моите събражения. Слънчевата енергия по нашите ширини, при идеални условия е около 400W на кв/м. Колко време в годината има идеални условия, нямам идея. Начи, с 2 панела можеш да събереш около 1000W. Подгряваме теоретично 120л. бойлер, от който в най-добрия случай можем да ползваме 60л, защото останалите 60 се охлаждат от постъпилата студена вода/тва се отнася за всички балонни бойлери/. 120л. вода се подгряват за около 3часа от 0 до 80 градуса с 9-11кW. Повечето знаят колко е цената на тока и могат да направят сметка за колко време се избива инвестицията. В някои случаи трябват инвертори, помпи към тях и т.н и кинтите за 2 панела скачат към 20К. Аре, нема нужда. Аз си реших нуждата от топла вода с проточен бойлер с Ентелетентно управление с 6 програми за задаване на температура. В зависимост от количеството на ползваната в момента вода, консумацията е от 300W до 18 kW. Плащаш само когато ползваш. Цената, по спомен, беше 350-400 евро. Консумацията в крайна сметка е повече от 2 пъти по-ниска, спрямо стандартния бойлер.
                207 тиква автомат
                новокромаджия 2.4 печка

Коментар

pplk написа:
                  аз държа че и в нискобюджетна система може да са изкара почти същото количество топла вода от безумно скъпи и рекламирани панели
                  Абсолютно съгласен!!!Сега да изкажа и моите събражения. Слънчевата енергия по нашите ширини, при идеални условия е около 400W на кв/м. Колко време в годината има идеални условия, нямам идея. Начи, с 2 панела можеш да събереш около 1000W. Подгряваме теоретично 120л. бойлер, от който в най-добрия случай можем да ползваме 60л, защото останалите 60 се охлаждат от постъпилата студена вода/тва се отнася за всички балонни бойлери/. 120л. вода се подгряват за около 3часа от 0 до 80 градуса с 9-11кW. Повечето знаят колко е цената на тока и могат да направят сметка за колко време се избива инвестицията. В някои случаи трябват инвертори, помпи към тях и т.н и кинтите за 2 панела скачат към 20К. Аре, нема нужда. Аз си реших нуждата от топла вода с проточен бойлер с Ентелетентно управление с 6 програми за задаване на температура. В зависимост от количеството на ползваната в момента вода, консумацията е от 300W до 18 kW. Плащаш само когато ползваш. Цената, по спомен, беше 350-400 евро. Консумацията в крайна сметка е повече от 2 пъти по-ниска, спрямо стандартния бойлер.
                  Я ми кажи ти какво захранване имаш в къщи, че можеш да си позволиш 18kW само за проточен бойлер?По натам нещата които си написал няма да ги коментирам

Коментар

L1 L2 L3. Защо няма да коментираш? Ако греша, няма проблем, поправи ме.
                    207 тиква автомат
                    новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Аз ако пусна бързонагряващ бойлер 18кв. и трябва да бягам навънка в таблото да вдигам бушона. И най-смешното е, че от ЕОН не ми разрешиха да го сменя с по-голям, защото така бил проектирана кооперацията.
                      "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                      Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

18kW блъска само ако съм пуснал всички мивки и душове из нас. Аз се къпя с 42 градуса вода и сега през зимата не лапа повече от 8kW. Тва за 15-20 минути. Изразходвани 2,666kW. Ако съм с обемен бойлер 80л.3kW, ще съм подгрял 80л, а ще съм изразходил 30-40л. и водата пак ще е студена. От там идва икономията.
                        207 тиква автомат
                        новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Ако чакате инвестиция в "зелена" енергия да я избиете има много време за чакане. Това не се прави за "избиване", а като имаш свободни пари да ги вложиш в нещо, което да ти е полезно, като забравяш колко си вложил и така.В къщи имам такава система с два панела на покрива, селективни с медни тръби, отгоре стъклото е нещо като с миниатюрни лупи, не е прозрачно, от най-евтините. Бойлера е в мазето 120 литра за две бани и кухня, с две серпентини - едната за колекторите, другата за камината. Серпентината на колектора е пълна с антифриз не я източвам. Има помпа, която да върти антифриза като панела е по-топъл от водата в бойлера, като се изравнят двете температури спира, после пак и т.н. Управлява се от контролер с два датчика, по спомен към 60 лв. беше готов с датчиците. От мазето до покрива 3 етажа съм прекарал най-обикновени тръби за парно с алуминиева вложка. Горе съм сложил 3 литра разширителен съд, който държа на дъното, понеже двата панела събират горе-долу толкова антифриз в тях и ако спре тока да има къде да отиде - до сега дори и лятото като е спирал тока не е изхвърляло антифриз, значи съда е достатъчен.Цялата система съм си я правил сам, защото труда тогава излизаше колкото частите както и парното с камината и ел. инсталацията за бойлера - с контактор и ключ с индикатор на етажа. Така силовата верига е през контактора и НИКОГА не нагаря терморегулатора или каквото и да било от "смешната" инсталация на бойлера.Като цяло такова нещо си заслужава ако имаш малко свободни пари, които няма какво да правиш и можеш да си го направиш САМ, не е трудно иска да можеш да мислиш и малко четене, да не си бягал едно време от часовете по физика и химия. Същото се отнася и за колите и за всичко останало вече - не можеш ли да го ремонтираш сам по-добре на моргата или в кофата и друго, много по-евтино излиза.
                          Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                          Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

ilko-gd написа:
                            .......
                            Не ми се казваше иначе подобни панели се правят от някаква рамка облечена с изолация, някакво стъкло и медни тръби вътре. Гледайте клипове по нета и ще видите как става. Един обикновен варел се загрява жестоко а какво остава когато се по направят малко нещата. Останалите части сам може да си ги спретнеш за много малко пари. Ама сега веднага ще наскачат специалистите и ще кажат, че тръбата която си сложил не е за тази работа и си трябва медна.....

Коментар

Много мразя като се почнат едни приказки точно за супер пупер и не знам си какви други измишльотини за материалите от които са направени панелите. Алуминия медта и техните сплави са все едни и същи независимо дали са направени в китай турция или не знам къде си. Всичко опира обаче до простата аритметика. Добитата енергия от соларен панел е правопропорционална на неговата площ. В добавка и неговата изолация.Но общото впечатление че дори и най евтинките панелчета са добре запасени в тази си част. А далаверата от цялата работа е обратно пропорционална на неговата цена. Да не кажа и експонента макар че съм сигурен че съм напълно прав. И от цялата тази работа излиза че колкото по бързо ти се изплатят вложенията толкова далаверата е по голяма. Бойлера в една къща е най големия бирник в сметката за ток. Правил съм замервания преди години и се оказа че средната консумация за едно тричленно семейство с доста икономии по въпроса е около 200 kW/h за месец. Не сте ли в клуба ръцете ви пречат няма проблем да си стъкнете прилично работеща система за минимални средства. А с малко помощ от приятелски съвети може даже да работи и повече от добре. Казвам съвети защото не винаги сметките са пряко приложими. Зависи какво ще се търси в крайна сметка. Дали ще се ползва само лятото или целогодишно. Дали има удобно място за монтиране на панелите. Понякога не могат да се насочат точно на където трябва и една носеща конструкция ще струва повече от колкото цената на един допълнителен панел. Да не говорим и за естетическата страна на нещата когато панелите остават почти незабележими като добавка на покрива. Така че има ли човек мерак спокойно може да показва среден пръст на енергийните монополисти. А и никога не забравяйте че апетита идва с яденето. Така че мислете и за бъдещи добавки и допълнителни екстри.
                              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

lov написа:
                                ...Бойлера в една къща е най големия бирник в сметката за ток. Правил съм замервания преди години и се оказа че средната консумация за едно тричленно семейство с доста икономии по въпроса е около 200 kW/h за месец...
                                Съвсем не съм убеден, че бойлерът е най-големият бирник в сметката за ток. Да не кажа, че е най-безобидният консуматор. Моят бойлер е 3 КВ, грее се всяка нощ, най-много до 50-та минута е изключил. Но да ги сложим, че са 3 КВ/ч всяка нощ, това са 90 КВ/часа на месец, по 12 стотинки - има, няма 11 лева, 15 да ги сложим. Освен това е и хоризонтален, а те, както знаем, по-бързо изстиват. Така че бойлерът ми е най-малката грижа в сметката за тока...
                                Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Working...
                                X