Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Освобождаване на стока от митница!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Не съм видял развитието на темата, затова сега отговарям.
    mnpenchev написа:
    Ако държавата приеме от Бургас до Варна да се минава през Видин пак ли ще си на същото мнение ?
    Предполагам, че да, анархията не ми е любимия обществен ред.
    kosta написа:
    Malone, чел съм много от твоите мнения и никога не съм писал, защото са били много изчерпателни и правилни поне в 80% от случайте (в другите 20% ме е мързяло да пиша) ..........., но сега мисля да напиша, че в конкретния случай не си прав! Работил съм с митниците в продължение на 8 години (внасях материали и изнасях готови изделия) и за такъв човек като мен ще се съглася да кажеш, че трябва да познава нормативната уредба и ППЗМ. НО човек, на който му се налага един или два пъти в живота да ходи по мъките мисля, че не може да седне и да чете един месец ППЗМ за да вкара без проблем една кола или мотор, или каквото и да било. Тези служители в това учреждение, са хората, които трябва улесняват нашата среща с тях, тъй като ние сме им клиенти, може да не ви се вярва, но е точно така клиенти,(плащаме си мита, ддс-та, акцизи и т.н.) като тези в супермаркета, в магазина за скъпи дрехи и обувки. И понеже тези така наречени митничари не познават закона, нормативната уредба и като там се нарича(ППЗМ- Правилник за прилагане на закона за митниците) затова разхождат хората напред назад "иди при този, иди при онзи" и затова е цялата тази бъркотия и хаос. Може ли човек да изучи всички закони и нормативни уредби, и правилници за прилагането им, че видиш ли някой ден може да му се наложи, да се срещне с малумници, който са учили по 5 години за това и не познават материята ?!Без лоши чуства Успех!
    Коста, разбира се, че не го приемам като проява на лоши чувства.Какво ще ти отговоря.Да, прав си, но ...Ако не съм се занимавал с това и не искам да се уча, ще отида при Коста и ще му кажа: "Коце, ето ти 10 лева, или ще пием по две бири, но моля те, подготви ми нещата за да не губя нерви и излишно време в четене на Закони и Правилници. Знам, ти разбираш от това, занимавал си се и ти се доверявам."Това имах предвид.Има си агенции за митническо обслужване и цените им, особено напоследък са повече от приемливи.
    style34 написа:
    Говорим за отношение, компетентност. Представи си някой, който не се оправя с интернет да отиде да освобождава стока от митницата? Опитай, обади им се по телефона, питай какъв е реда и после кажи на колко човека са те прехвърлили и дали са ти дали изчерпателна информация. Защо снимат личната карта? Защо взимат по 50 ст. на страница за ксерокс, при нормална цена 5 ст.? Прочети още веднъж статията и наблегни за скапаното отношение на скапаните служители. И някак си това ми се струва вярно като си спомня отношението на служителките от столичния КАТ преди 2 месеца. Не ми се разказва случая, но ми идваше да издърпам една противна овца през гишето. Отношението Malone, отношението е важно, не процедурата.
    Чакай Style, чакай ...Снимат личната карта, защото така пише в Наредбата, така трябва, решил го е законодателя. Агенция "Митници" е регистриран оператор по Закона за личните данни.Вземат 50 стотинки, защото така са преценили. Да отиде да снима на друго място, никой не го задължава да снима там. Предполагам, че цената е ясно написана, а и съм абсолютно сигурен, че това не е копирна машина на Агенция "Митници".Скапаното отношение на скапаните служители е в резултат на скапаната неграмотност на гражданина. На скапано глупавите му въпроси. Прочел съм я.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

Не мога да се съглася Malone, че скапанаото отношение на скапаните служители (не всички, разбира се, са такива) е само заради скапаните въпроси на гражданина, който ти без да познаваш, няколко пъти категоризира като едва ли не абсолютен тъпак. Никой, който е имал вземане-даване с държавна администрация, които сме почти всички, няма да ти каже, че е очарован от отношението им. Пак казвам - има изключения, както казват и за циганите и за бакшишите, но са.... изключения. Казах вече - надменни, изключително често некомпетентни, действат така, все едно си им длъжен, а е обратното. Няма какво да спорим, аз също чета каквото ме интересува на дълго и на широко преди да направя нещо, но като ми се обади клиент на мен, въпреки, че не ми е работа, не му казвам да си прочете инструкциите за клиенти или да се обади на кол центъра, а се опитвам да му помогна, или поне да го насоча към който трябва, а не да звъни на 8 телефона докато някой му реши проблема. И така смятам трябва да бъде.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Така е, но никой не те пита непрекъснато "Ами защо?".В случая виждаш, че огромна част от статията е в цветни описания на обстановката в митницата, както и на външността на служителите.И освен това, 95% от проведените диалози са провокации от автора. Не може на всяко нещо, което ти се каже да отговаряш с "Ами защо?"Освен ако наистина не си откровено малоумен.В случая обаче, младежа е начинаещ журналист, вероятно интелигентен и подобно поведение показва единствено провокация, предизвикване на негативно отношение, респективно, търсене на "жълто" за написване на статията.
        www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
          Така е, но никой не те пита непрекъснато "Ами защо?".В случая виждаш, че огромна част от статията е в цветни описания на обстановката в митницата, както и на външността на служителите.И освен това, 95% от проведените диалози са провокации от автора. Не може на всяко нещо, което ти се каже да отговаряш с "Ами защо?"Освен ако наистина не си откровено малоумен.В случая обаче, младежа е начинаещ журналист, вероятно интелигентен и подобно поведение показва единствено провокация, предизвикване на негативно отношение, респективно, търсене на "жълто" за написване на статията.
          В неговия случай е така,той търси новина,а в моя и случаите на хилядите хора,които се лутат по скапаните държавни институции.EORI не се вади за 5 мин,аз чаках 1 седмица да ми го изпратят по пощата,не си чел достатъчно добре.Също така държа да отбележа,че аз съм физическо,а не юридическо лице,което прави нещата различни.Не си чел достатъчно добре моето описание на случка в митницата.За проверка на данните чаках 30-40 мин,а не 1 мин.Ксерокс има единствено в митническите агенции,които са на 200-300 метра.ГОворя за Митници Пловдив.
          Фиат Браво 1.6 16V 103к.с. (на газ)
          Fiat Bravo 1.4 T Jet 120 bhp

Коментар

Сега ... обяснявам.За EORI номер се попълва бланка, регистрационна форма, към която се прилагат някои документи, подробно описани в Наредбата.За физическо лице, пък е нужно само да се носи документ за самоличност.Ти, за да си подготвиш тази регистрационна форма, ако ти е нужно повече от 10 минути в къщи, не си въобще за митница. Нужно е да напишеш само имената си, адреса, телефона и данните от личната карта. Само това, нищо по сложно няма.Точно толкова време, а обикновено и по малко, отнемат на служителя да въведе данните ти в базата EORI, завършваща с печат на уведомително писмо до теб, да си знаеш номера.Това писмо не е нужно да го подписва началника, а упълномощено от него лице. Винаги има такова, тъй като се вадят номера във всяко време на денонощието, при процедурата Ad-hock. Обикновено е старшия на смяната или самият служител определен за регистрация в EORI регистъра.Защо ти си чакал писмо една седмица ... нямам представа, ти си знаеш.А и малко ... няма как да стане вноса ти, ако нямаш EORI номер. Нещо или не си разбрал или разчиташ да ни метнеш на черешата. Него [EORI] си го получил веднага. Писмото едва ли те интересува, то е една проста хартия, ако ще и след 3 месеца да дойде. Номера ти е в регистъра, щом си си вземал стоката.Относно разказа ти.Отново литературни украси.Е като направи "ЧУК-ЧУК" защо не влезе, а чака 30 минути някой да отиде до тоалетната и да те попита какво чакаш пред вратата.Това е държавна служба, а не частен дом. Чукаш и влизаш, ако няма хора преди теб. Няма нужда да те канят.А и как ги видя, че седят по бюрата, докато чакаше отвън? Рентгенов поглед? Второ ... какво ти е виновна митницата, че ксерокса се намира на 200 метра от митницата, а митническата агенция на 150-200?Ако си беше подготвил документите предварително, нямаше да се разхождаш така.Ксерокси колкото искаш, цената на стоката се предполага, че си я знаел и можеше да я представиш на митническата агенция, без да се разхождаш напред-назад предварително.Щяха да ти изчислят митните сборове и другите дървавни вземания и да ги платиш в банката.И да се явиш в митницата единствено за EORI номер.Същия уточних колко време отнема.Нататък ти е ясно.Проверка на стоката и данните, които си подал и освобождаване на самата стока.Три реда и два печата върху декларацията, нищо повече.И си казвате довиждане.
            www.cyxap.com

Коментар

Malone, колко лесно звучи всичко, но уви, на практика съвсем не така се случват нещата. Според теб всеки, който е имал проблем с митницата е некомпетентен или лъже. Опитай да допуснеш, че там, някои от хората, които работят, също не трябва да са там.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Не само, че го допускам, сигурен съм, че е така. И никога няма да го отрека. И в Митниците е така, както е навсякъде.Не всеки е некомпетемтен или лъже, не, говоря за конкретния случай, нали него обсъждаме?Има и там некомпететни, неучтиви и неграмотни хора. Но поне по данните, които има в статията, не личи някой от служителите да не е искал да си свърши работата. Били са провокирани и обясненията на въпросите на гражданина са отнели доста повече време, отколкото ако беше изпълнил всичко, както му е било обяснено. А и както ти написах Style, украсата на разказа идва малко в повече.Ако държим да бъдем обективни, боли ги фара митничарите от разменната пощенска станция за двете джиджави блузки на господина. Бъди сигурен, че те са искали да приключат бързо формалностите повече отколкото той.
                www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                  ...Вземат 50 стотинки, защото така са преценили. Да отиде да снима на друго място, никой не го задължава да снима там. Предполагам, че цената е ясно написана, а и съм абсолютно сигурен, че това не е копирна машина на Агенция "Митници"....
                  Не съм сигурен дали в Митниците е така, но в Сливенския КАТ например не приемат ксерокопия, правени на друго място. Носил съм си предварително подготвени ксерокопия на всички документи, но ми ги бутнаха настрана и ми направиха нови на техния ксерокс...срещу 50 ст. на страница, разбира се. Питах ги защо не приемат моите - не можело, щото съм можел да ги фалшифицирам. "Ми сверете ги с оригиналите" - "Нямаме време да се занимаваме с такива работи"...Туй то.А как разни такива фирмички получават безсрочно право да работят на територията на КАТ (или на Митниците - все едно)... Защо не се допуснат няколко такива фирми, да се конкурират (не че няма да си плюят в устите, но това е друга работа)?И аз искам да си монтирам един ксерокс в Митницата и да правя копия по 50 ст., ама...

Коментар

Immortal написа:
                    Malone написа:
                    ...Вземат 50 стотинки, защото така са преценили. Да отиде да снима на друго място, никой не го задължава да снима там. Предполагам, че цената е ясно написана, а и съм абсолютно сигурен, че това не е копирна машина на Агенция "Митници"....
                    Не съм сигурен дали в Митниците е така, но в Сливенския КАТ например не приемат ксерокопия, правени на друго място. Носил съм си предварително подготвени ксерокопия на всички документи, но ми ги бутнаха настрана и ми направиха нови на техния ксерокс...срещу 50 ст. на страница, разбира се. Питах ги защо не приемат моите - не можело, щото съм можел да ги фалшифицирам. "Ми сверете ги с оригиналите" - "Нямаме време да се занимаваме с такива работи"...Туй то.А как разни такива фирмички получават безсрочно право да работят на територията на КАТ (или на Митниците - все едно)... Защо не се допуснат няколко такива фирми, да се конкурират (не че няма да си плюят в устите, но това е друга работа)?И аз искам да си монтирам един ксерокс в Митницата и да правя копия по 50 ст., ама...
                    За това говорех.

Коментар

Безсмъртни, това, което пишеш ми се струва толкова абсурдно, че едва ли бих го приел, ако го беше написал някой друг, за който не съм си изградил някакво мнение.Следващия път си занеси твоите копия, собственоръчно си напиши името и се подпиши на листа, заедно с фразата:"Копието е направено от мен и за верността му се подписвам. Известно ми е, че за неверни данни, нося отговорност по чл. 313 от НК"Ако ти откажат да го приемат, поискай трите имена на служителя или идентификационния му номер, както и си осигури двама свидетели, които да потвърдят отказа на служителя да приеме копието на документа ти.След това ми ги изпрати, ще ти подготвя жалба и ще ти дам адреси, на които да я изпратиш.Оригинала до началника на КАТ, копията ще е описано в жалбата къде се изпращат.Това е толкова безумно, че не мога да допусна, че не си направил скандал.Уверявам те, че само в момента, в който споменеш, че ще депозираш жалба срещу това, ще приемат не само твоето, а и копията на всички на опашката след тебе.В моя локален КАТ, не съм опитвал с мои копия и не мога да кажа.Честно казано, въобще не ме интересува дали цената е половин или един лев. Толкова рядко ходя там, че не си струва дори да си отварям устата за пазарлъци.Все ми е тая.Да не те излъжа, но мисля, че фирмата която подготвя документи в подразделенията на КАТ в страната е БМВ ООД. Сайт.Само за информация същата фирма изработва и табелите за МПС. Имаше нещо общо, без да съм сигурен и с изработката на личните карти и свидетелствата за правоуправление.Ако искаш можеш и да се интересуваш как и защо точно те се занимават, а не ЕТ "Сандокан" - с. Брестовица.Относно темата.Нека се придържаме към нея, да не се отвличаме, че пак ще стигнем до бат’ Бойко и вината на Иван Костов, за убийството на Кенеди.На гражданина са му искали копие от личната карта, не са му казвали къде да го приготви. Посочили са му най-близката копирна машина, за да не се мота.А специално в района на Столична митница има поне 15 фирми, офиси, бараки и фургончета, на не повече от 50-100 метра, където ще му снимат личната карта за символични стотинки.Относно желанията ти ... знаеш къде е Митническото бюро в Сливен. Питаш на кого е сградата, наемаш си офис в нея и къпеш.Аз мисля, че ще останеш гладен, но както и да е.Само ксерокс в митницата е "Тутраканска далавера". Умните хора си подготвят документите или в своя офис или в офиса на митническа агенция, където им снимат всичко необходимо, влиза в цената.
                      www.cyxap.com

Коментар

Колега,ще ме извиняваш,но не си никак прав.1.Като направих "ЧУК-ЧУК" отворих вратата и в стаята имаше 4 души,които бяха седнали на бюрата си,не на столовете и пиеха кафе.Тяхните думи бяха "Изчакай отвън".Може да съм никакъв,но мисля че е редно да се използва учтивата форма ВИЕ,както и да е.2.Листа с EORI номера ми е необходим при всяко освобождаване на пратка,като всеки път давам ксерокопие,и си запазвам оригинала.3.Не мога да се сетя кои от документите мога да си напиша вкъщи??!!??!!4.Аз знам колко пари съм платил за стоката,но в митницата си има хора,които се ровят из интернет и следят цените на стоките.В моя случай стока,за която съм платил 10$/брой , митническия служител беше написал 50$/брой.Ами извинявай,но те не приемат "Аз го намерих на далавера".И всеки път,когато аз ходя да освобождавам стока от митница,влизам при човека,който оценява стоките,сядам на неговото столче и си намирам стоката.Също така си нося разпечатка от PAYPAL,и евентуално от банковата ми сметка за да докажа,че аз наистина съм платил толкова пари,а не толкова.ПАНИМАЕШ.Виждам,че си запознат горе-долу с нещата,но явно нямаш практика по Учрежденията,за които говорим,и ХАЛ ХАБЕР си нямаш колко са компетентни голяма част от нашите митнически служители.Хайде със здраве
                        Фиат Браво 1.6 16V 103к.с. (на газ)
                        Fiat Bravo 1.4 T Jet 120 bhp

Коментар

bravo2790 написа:
                          Колега,ще ме извиняваш,но не си никак прав.1.Като направих "ЧУК-ЧУК" отворих вратата и в стаята имаше 4 души,които бяха седнали на бюрата си,не на столовете и пиеха кафе.Тяхните думи бяха "Изчакай отвън".Може да съм никакъв,но мисля че е редно да се използва учтивата форма ВИЕ,както и да е.2.Листа с EORI номера ми е необходим при всяко освобождаване на пратка,като всеки път давам ксерокопие,и си запазвам оригинала.3.Не мога да се сетя кои от документите мога да си напиша вкъщи??!!??!!4.Аз знам колко пари съм платил за стоката,но в митницата си има хора,които се ровят из интернет и следят цените на стоките.В моя случай стока,за която съм платил 10$/брой , митническия служител беше написал 50$/брой.Ами извинявай,но те не приемат "Аз го намерих на далавера".И всеки път,когато аз ходя да освобождавам стока от митница,влизам при човека,който оценява стоките,сядам на неговото столче и си намирам стоката.Също така си нося разпечатка от PAYPAL,и евентуално от банковата ми сметка за да докажа,че аз наистина съм платил толкова пари,а не толкова.ПАНИМАЕШ.Виждам,че си запознат горе-долу с нещата,но явно нямаш практика по Учрежденията,за които говорим,и ХАЛ ХАБЕР си нямаш колко са компетентни голяма част от нашите митнически служители.Хайде със здраве
                          1. Разбира се. Но обръщението не е най-големия проблем. В случая чкането е проблема.2. EORI номера го има в националната база на EORI номерата. Митницата има служебен достъп до нея и няма нужда от хвърчащи листи. Листа е нужен, първите няколко дена, докато се ъпдейтва базата. Това се прави един път седмично. Но ти си си направил регистрацията в самата митница, където имаш обработка и за удостоверяването на регистрацията е нужен само един телефон [вътрешен].3. Заявлението за EORI номер.4. Представяш оригинален документ, фактура, договор, платежен документ. Ако митницата има съмнения, може да направи проверка, има ред за това по линия на международно сътрудничество. "На далавера" не играе в митницата. Ако минаваше, всички стоки, които се внасят щяха да са намерени "на далавера".Скоро си получих стока от Хонконг, на опаковката пишеше Gift, а не беше. Аз и не исках да бъде така, но китайците вероятно са наясно с нашата система и са го написали по своя инициатива. Никой нищо не ми е казал, въпреки, че очевидно стоката няма как да е подарък. Става дума за нещо под $100, но все пак си е цена това.В Пловдивска митница нямам поглед, верно е това.
                          www.cyxap.com

Коментар

Working...
                          X