Учебник по Физика за 6-ти клас, Издателство Просвета, София 1994Все си мисля, че целта на обучението е да подготви децата за реалния живот и да им даде познания за заобикалящите ни неща. След като преглътнах факта, че водата НЕ Е проводник на ел.ток, не мога да не споделя следният решен пример на стр.77 и стр.78 в същият учебник:Пример. Колко струва изпичането на мусака, ако фурната има n=4 нагревателя по Po=800 W всеки? Печенето трае t=2,5 h, а цената на електроенергията е а=50 лв./kW.h.Решение: Тъй като общата мощност на фурната е P=nPo=4.800W=3200W=3,2kW,Консумираната енергия еPt=3,2kW.2,5h=8kW.hПонеже 1 kWh струва а=80ст.=0,8лв., общата цена на консумираната енергия еkPt=(50х лв. = 400 лв.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
най-скъпата мусака
Collapse
X
-
След като преглътнах факта, че водата НЕ Е проводник на ел.ток
Коментар
-
ilkor написа:След като преглътнах факта, че водата НЕ Е проводник на ел.токBravo 1.8 16V
Коментар
-
Immortal написа:Годината, колега, годината !!!!1994 година тока наистина струваше 50 лв. Не се шашкайте!!!!400 BGL = 0.40 BGNBravo 1.8 16V
Коментар
-
Не е така колега. Погледни примерно във Wikipedia какво пише за проводимостта на водата.Ето първото изречение - съжалявам че е на английски, но ме мързи да го превеждамA common misconception about water is that it is a good conductor of electricity, with risks of electrocution explaining this popular belief. Няма значение дали е учебник за 6 клас или за университета - в него трябва да пише истината ... А и това което със сигурност е пишело във въпросният учебник е че ЧИСТАТА вода е изолатор. Вероятно не си го забелязал това ...Съгласен съм колега, водата се самойонизира и тогава провежда тока.Както и да е - това са деца, който биха направили всякакви щуротии. Аз не бих написал такова нещо в учебник.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар