Вдъхновен от преживяното през изминалата седмица, сядам да драсна няколко реда за любителите на туризма и road trip-овете
) Историята включва 8 дни, 3800км, един инцидент
) и много много положителни емоции
Ден 1. Тръгване от София към Ossiacher See, Австрия. 5ч. сутринта, зареждане догоре на Голяма Синя Точка и отлитане. Пътят спокойно се взима на един дъх.Плащат се малко такси, в началото ми правеха впечатление, но след таксите, които платих по магистралите в Италия, тези дотам ми се струват жълти стотинки :DПристихнахме в 16:00 тамошно време (1 час назад). Австрийците, също като германците, не са най-топлите хора на планетата
) Но пък поне се опитват. Езерцето си го бива, но пък всичко затваря в 7
Ден 2. Пътуване към Верона. За разнообразие слезнах от магистралата и минах по някакви пътчета, дето атласът, с който пътувах (нямах GPS) го даваше катопървокласен път, после в гугъл видях, че е третокласен :D В Италия дупки няма, неравности - почти никъде. Уникално красиво, яко завои, изобщо голямо шоу.По едно време се качих на магистралата, защото времето започна много да напредва. (По-долу ще сложа линк с маршрута за ориентир). Във Верона е много яко,само имайте предвид, че всички градчета в Италия почти имат едни ZTL зони, които са забранени за навлизане без пропуск и после идват честитки. Паркинги имаобществени в близост и се ходи 10на мин пеша, не е толкова страшно, но спестява големи главоболия. В Италия има ужасно много табели и по кръговите понякогасе въртях по 2 пъти, за да мога да ги прочета.
)) Във Верона е уникално красиво.Ден 3. Пак беше там, ходих на опера в Арена Ди Верона. Щях да заспя, не е за мен това изкуство, но изживяването си струва. Опера на открито, много хора,много нагласени. В Италия хората се обличат със стил, джапанки и шорти + тениска не е тяхната мода!Ден 4. Пътуване до Милано. Магистралата е скъпа
) Посетихме центъра, паркове и някъв дворец, много красиво също.Ден 5. Прословутият шопинг в Милано по време на намаленията - не се лъжете, всички стоки са същите като в Б-я, магазините на ул. Буенос Айрес са като нашитев Моловете, даже в H&M цените ги пишеше в Евро и в ЛЕВА :D Истинските магазини са в уличките до градската градина, но там цените са ненормални, пък иперсоналът, който работи там е с костюми, туристи не влизат там :D В Милано има много какво да се види, няма да изпадам в подробности.Ден 6. Езерото Комо. В градчето Комо е лудница, също ZLT зони, голям хаос, няма какво да се прави там. Продължихме към Беладжио, това е малко градче наразклонението на Комо, северно от градчето Комо. Уникално красиво, бяхме в градините на Вила Мелци - нещо като ботаническа градина, уникална гледка,уникални красоти. Плажчета има по пътя от Беладжио към Монца, спира се отстрани на пътя и си гледахме колата спокойно :D Оттук надолу продължават авто забележителностите :D Същия ден след комо посетихме пистата Монца. 5 евро на човек, струва си всеки цент. Уникална гледка,няма никой, разходих се около боксовете, старт-финалната права, качих се на гъзарските трибуни. В общи линии няма да отида на Ф1, защото според мен нищоне може да се види, когато колите хвърчат с над 200км/ч :D Сигурно ако се седне на трибуните на параболика си струва
) Между другото монца е в един парк ималко трудно ми беше да повярвам, че трябва да карам през парка, за да стигна до входа :D Ден 7. Интересен беше. От Милано до музея на Ламборгини близо до град Нонатола. Струва си, трябва да се посети. Уникални коли. Видях и 5-6 в движение,едното беше ретро ламбо, други две бяха маскирани, явно правеха някакви тестове. Оттам към Маранело - музея на Ферари. Там има една зала на славата, коятое направена уникално и пресъздава напълно чувството за силата на Ферари във Формула 1. Не мога да опиша с думи, трябва да се види. И там видях 5-6ферарите да карат по пътя, две бяха жълти с някакви лепенки, очевАдно се прибираха от пистата Фиорано
)) Оттам пътувахме до Удине за последнатанощувка. Бая път си е, но по техните магистрали нищо не се усеща :D Ден 8. Обратно до Австрия и после газ към София. В Словения задна дясна гума реши да се пръсне на магистралата. Тук огромно благодаря на колегата Куку,който ми услужи с негова гума с джанта 15", която е с моят размер на болтовото разстояние. И, о, крикът издъхна! На магистралата трафикът беше като нацариградско в петък в пет часа, но НИКОЙ НЕ СПИРА ДА ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРСКА КОЛА, защото си мислят, че сме от Белград (по думите на един пич словенец, ойто спря и ни спаси кожата, като ни услужи с неговия крик, огромно благодаря и на него!). СИгурно и да знаеха, че сме от БГ пак нямаше да спрат, защото 40кмпо-надолу вече турци играчи бяха налазили магистралата и молеха за пари и гориво (стари измамни схеми). Следваха последни 800км и вече си бяхме вкъщи в 4сутринта. 1350км за един ден си ги минах без проблем, изобщо не ми се доспа (предвид, че предишния ден карах 550км). Резервациите си ги правих сам през боокинг.ком, а една през сайта на самия хотел. Всичко беше ок, с това проблеми не сме имали. Препоръчвам на всекимераклия да си направи такова пътешествие, незабравимо е! Аз не направих компромис с хотелите, спал съм на цени около 60 евро за двойна стая, което е по 0лв на човек на вечер. Тези за по 30евро са с обща баня на етажа, по-мизерни и т.н. Според мен не си струва компромиса, ще си развалите преживяването и няма а усетите истинската емоция на пътуването. С удоволствие бих направил още такива пътувания, само да имам възможност!
)) Фиатката се представи много на ниво, само гумата се изложи :D Ето го и маршрута ми:https://maps.google.bg/maps?saddr=So...&t=m&z=7Тук дава 120км по-малко, това са км, които съм се губел и съм обикалял, но затова няма да изпадам в подробности :D

Коментар