Колеги,вече на два пъти ми прави впечатление,че при ляв завой с по-висока скорост ми премигва лампичката за ръчната спирачка.Има ли проблем...и какъв може да е?Колата е Темпра 1.6 моно инжекцион.
провери си нивото на спирачната течност - на много коли лампата за ниско ниво и дръпната ръчна е една и съща.
"Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
(Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)
Колеги,вече на два пъти ми прави впечатление,че при ляв завой с по-висока скорост ми премигва лампичката за ръчната спирачка.Има ли проблем...и какъв може да е?Колата е Темпра 1.6 моно инжекцион.
Провери си нивото на спирачната течност. Ако е малко долей и следи дали спада. Ако спада има теч от някъде. ТОВА Е ОПАСНО. Не карай колата с теч. Открий теча и го отстрани веднага.
Темпра 1,6 i.e. 1994г. 853C1000 LPG
Някога в миналото караше Фиат 127 1983г. 127A6.054
Совалката средно на LPG
Отишъл в затвора, попаднал на хора и станал човек
На капачката на казанчето има копченце за проверка нивото на течността, натискаш и вътре на таблото трябва да светне и изгасне! Това го разбрах в неделя на срещата в Карлово от колегата Торнадо
На капачката на казанчето има копченце за проверка нивото на течността, натискаш и вътре на таблото трябва да светне и изгасне! Това го разбрах в неделя на срещата в Карлово от колегата Торнадо
по -точно за проверка дали ти работи поплавъчето-т.е. датчика на таблото!
Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Хм....не мисля,че съм виждал такова копченце.Благодаря на всички,утре ще проверя нивото на течноста.Пак ще пиша да кажа какво съм установил.
Провери обезателно. И на мен така ми светкаше леко по завоите. Долях пак светна и се указа, че имам спукана тръбичка.
Темпра 1,6 i.e. 1994г. 853C1000 LPG
Някога в миналото караше Фиат 127 1983г. 127A6.054
Совалката средно на LPG
Отишъл в затвора, попаднал на хора и станал човек
Дали се отнася и за пунто? Аз останах с убеждението, че тази лампичка означава накладки за смяна? (преди около месец ми присветваше отвреме навреме, но сега - не; не съм сменяла нищо по колата)
Дали се отнася и за пунто? Аз останах с убеждението, че тази лампичка означава накладки за смяна? (преди около месец ми присветваше отвреме на врене, но сега - не; не съм сменяла нищо по колата)
Отнася се и за Пунто. Сигнализатор за мин.ниво на сп.течност-Отгоре на капачката на резервоарчето за сп.течност има изпъкнала част и пише на Английски и Италиански-"Натисни за проба/тест "-при натискане лампата светва.Ако е забило и не работи,може да се изкл.като се откачи един от двата проводника на капачката.Тази сигнализация е за дръпната ръчна и за ниско ниво на сп.течност.За износването на накладките е друга лампа,пиктограмата е подобна и се бърка.
Сега не ми свети лампата, но преди месец (а може и два) първо примигваше отвреме на време, а след известно време започна да свети постоянно..... но от известно време от самосебе си спря. (Последната операция, която е правена по колата между светването и спирането за постоянно на лампичката, е смяна на свещи, не знам дали има нещо общо)... но при всички положения в събота отивам за проверка на спирачна течност
Лампичката да накладките е друг тип, прилича на тази за ръчната но без Р по средата. Когато мига тази за ръчната , и то най често в завой мига, означава намаляло ниво на спирачната течност. Доливаш и гледаш дали пак ще мига, ако продължава значи има теч.
Нивото на спирачната течност спада и когато се износват накладките. Просто трябва да се долее. Когато лампата премигва само при ускорения (завой, рязко спиране, рязко ускорение) това става защото течността в казанчето се плиска и датчика сработва от време на време. В този момент все още не е опасно - има достатъчно течност, но това е перфектният момент да се долее малко в казанчето. Все пак спирачките са много важни.
Нивото на спирачната течност спада и когато се износват накладките. Просто трябва да се долее. Когато лампата премигва само при ускорения (завой, рязко спиране, рязко ускорение) това става защото течността в казанчето се плиска и датчика сработва от време на време. В този момент все още не е опасно - има достатъчно течност, но това е перфектният момент да се долее малко в казанчето. Все пак спирачките са много важни.
мда, така е
Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
И при мен лампичката за ръчната започна да присветва при ускорение и се оказа че в сервиза,където ми бяха сменяли накладките и спирачните маркучи -единия не го бяха затегнали добре и от там изтичаше лекичко.Затегнах го,долях си масълце и сега няма проблеми.
Коментар