виждаш ли искания и действителния аванс.Освен правилното зацепване на ремъка трябва да се провери и дали е в првилното положение ГНП-то.Мисля че се сещаш за какво говоря.За зацепването най-лесно е като се ползва нов ремък със белязки по него.Сложиш ли белязките да съвпаднат със същите на колелетата няма за какво да се притесняваш.Остава статичната центровката на ГНП-то.За целта ти трябва инструмент за блокиране на вала в ГМТ и часовников индикатор за проверка и настройване на положениетона ГНП-то.Поздрави!
Не , само действителния гледах ! Утре ще направя лог файл и с искания и действителния ! Иначе купих нов ремък и белезите на ремъка съвпаднаха с белезите по колелата на КВ,РВ, и ГНП-от. За другото се сещам , но нямам нито инструмента за блокиране на КВ ,нито часовников индикатор Освен да ти дойда на гости в Ямбол :D
От видяното ми става ясно че колата е в предвърение.Защо е друга тема.Трябва да се провери статичната центровка,ако се наложи да се направят корекции да се направят и да се направи отново лог.Искам да отхвърля като причина повишено вътрешно налягане.Прави ми впечатление че там където си подал малко газ,аванса пак е различен но се е увеличил от искания.Това на този етап леко ме притеснява.Имаш ли във проверките задействане на изпълнителни механизми.Ако имаш пусни едно задействане на авансатора и наблюдавай поведението на колата.Трябва да се мени аванса от много предвърение(твърда работа) до много закъснение със накъсване и бял пушек.Ако това се случи може да отхвърлим самия авансатор като причина.Успех!
Ясно.Статичма центровка немога да направя защото нямам индикатор , а и опит ми липсва Ще мръдна помпата зъб назад да видим какво ще стане ! Ако не мога да се справя Капата потегля към вторични суровини ! Иначе ме кефи какъв "тегав" мотор има - вкарва грешки и пак работи и не създава ядове !За 4г. и 55000км никога не ме е оставила на пътя, а си има проблеми !!!
Пусни едно задействане на авансатора и наблюдавай поведението на колата.Трябва да се мени аванса от много предвърение(твърда работа) до много закъснение със накъсване и бял пушек.
Да има промяна ,двигателя леко мени обороти и работи по-твърдо (трака повече) и по -меко ,но чак бял пучек не видях !Това значи че авансатора работи коректно,нали ???
Най-вероятно работи,но трябва да се закъснее с няколко градуса.Ако искаш можеш да го правиш и на "сляпо" без индикатор,но ще ти трябва повече време.Бележиш къде е в момента връщаш няколко градуса и палиш и гледаш на компютъра искано и действително.Уцелиш ли го да няма разминаване значи е дооре.Успех!
Направих го ! Това направо "не е моята" кола !Никога не е работила и вървяла така ! Незнам дали е правилно зацпена но сега е "самолет" и мотора "мърка" После ще опиша какво и как направих, че си забравих апаратчето на село ,а съм снимал !Иначе сега работи точно или с няколко десети разлика между искания и действителния аванс ! Ще направя и лог файл !
Ами ето какво направих - След 2 дни мислене свалих ремъка "забравих" как е бил зацепен и почнах да действам по начина описан в Аутодатата а именно Отляво е описано кое как се прави спрямо положението на белега на колелото от шпонковия канал на вала ! Нагласих всички белези както е описано и започнах да слагам ремъка ,на който също имаше белези ,като гледах белезите на ремъка да съвпадат с белезите по колелата .НО един зъб винаги ми се разминаваше ! Тъй като ГНП-то беше законтрено с двата болта М6 неговото колело неможеше да се върти ! Предположих, че там е "верният" белег и започнах да зацепвам от него ,но за да съвпаднат белезите трябваше да мръдна един зъб РВ т.е. аутодата "казва" 6 зъба назад от белега на колелото до белега на корпуса ,а на мен за да съвпадне белега на колелото с този на ремъка ми идваше 7 зъба назад ! Зацепих така - белега на шайбата на КВ съвпада с белега на ремъка , РВ 7 зъба назад а ГНП-то 3 въба напред спрямо белега на корпуса като всички белези на ремъка съвпадаха с белезите по колетата,но аванса пак беше много -с разлика около 10 градуса м/у искания и действителния !!! Ясно, че това не беше правилната центровка - край на първа част :D
Част 2 ! След като колата пак работеше с много аванс реших да мръдна ГНП-то зъб назад спрямо белега на корпуса !Но за да мога да сложа пак белезите на ремъка да съвпадат с тези на колелата КВ също трябваше да мръдне един зъб . Т.е. пак както го описва аутодатата само че ГНП-то е с разлика от един зъб ! Пъпката на КВ сочи почти "6 часа" а белега е на "9 часа" Ето така ;
РВ и ГНП-то са 6 зъба назад от белена на колелото на РВ спрямо белега на корпуса След като запалих действителния аванс пак беше повече около 3-4 градуса спрямо искания !Затова разхлабих болтовете който прикрепят ГНП-то към корпуса (отпред са 3 а отзад 2) сложих си лаптопа на удобно място и започнах да мурдал леко ГНПто да видя накъде ще почне да намаля аванса ! ГНП-то трябваше да се мръдне напред към двигателя и аванса почна да намалява ! Намалябвах аванса докато искания и действителния са изравниха ,след това затегнах и сглобих !
Ако имаше инструмент за блокиране на КВ щеше да е много по-лесно !Незнам дали и сега съм на правилната центровка ,но е факт че колата пали,работи и върви страхотно ! Ето как застава демпферната шайба след моето зацепване когато колелото на РВ и ГНП-то са на белезите описани в аутодатата ,като ГНП-то е един зъб напред спрямо белега на корпуса и белега на колелото( аутодатата пише 3 а аз го зацепих на 4 ) Знам, че на бензиновите двигатели по белега на тази шайба и скалата на капака със стробоскопа се гледа аванса и при това положение на шайбата би трябвало 1-ви цилиндър да е на ГМТ ,но дали е така незнам !!
Имам един чертеж на инструмента който законтря КВ но незнам дали е същия ! Ако някой разполага с инструмента ето чертежа да сравните и ако е същия да си го поръчам дами го изработят ! Или пък ако се продава някъде да си купя! То се продават де ама дали е същото http://zimber-tools.eu/setting-locki...bertools_eu_en
Проблема с отворите е решен много елементарно, обаче тука са 4 отвора, а като гледам на колегата му трябва с 6 отвора. Вече съм го използвал този фиксатор в този му вид + една допълнителна планка с 2 отвора. Може да се изработи планка с няколко допълнителни отвора за различни модели. Обаче трябва да се вземат точните размери. Желателно е да се направи и дистанционна шайба, която да се постави между фиксатора и шайбата на коляновия вал, за да има място да се разминат стария и новия ремък както е поставен фиксатора. Мисля за напред да дам на стругар да изреже от старата демпферна шайба. Но за ДВГ на колегата тоя фиксатор е неизползваем заради броя на отворите.п.п. Ако някой изяви желание, мога да дам точните размери на тази допълнителна планка и инструкции как се използва комплекта. Става за 1.9 TD и 1.9 JTD на ФИАТ. Тестван е на TD100 и JTD115.
Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар